Nastupila brojna kulturno – umjetnička društva

22.06.2024. - Kultura

U prepunoj sali Centra za kulturu „Semberija“ sinoć je održano drugo finalno veče najstarijeg seoskog festivala u Republici Srpskoj i BiH „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ koji je pokrenut davne 1967. godine.

Sudeći po interesovanju građana Bijeljine i Semberije, obnovljeni festival dobio je najvišu ocjenu. Ovaj festival čuva, njeguje i afirmiše sve vrijednosti srpske tradicije i kulture. Kulturno – umjentički amaterizam i stvaralaštvo ponovo se vraćaju u semberska sela i na taj način se uspostavlja kontinuitet kulturnog života na semberskom selu. Uz obnovljene domove kulture, aktiviraju se i kulturno – umjentička društva koja preuzimaju ulogu nosilaca kulturnog života u selima i ulogu aktivnih čuvara srpske tradicije i kulture. Na ovaj način afirmiše se i narodno stvaralaštvo, sportovi, razvija se zdrav takmičarski duh među mladima.

Afirmacija tradicije i kulture

Večeras su svoje znanje i igračko umijeće na sceni predstavili kulturno – umjetnički ansambli iz više semberskih sela.

Kao što je poznato, pet semberskih sela našlo se u finalu ovogodišnjeg festivala, Dvorovi, Janja, Velika Obarska, Dragaljevac i ekipa Ujedinjenih sela Semberije. U pojedinačnim kategorijama sinoć su nastupili i omladinski i dječji ansambli.

Prije nego što su počela folklorna “nadmetanja” podijeljena su i priznanja za najbolje ukrašene bine, mjesnim zajednicama Dvorovi, Crnjelovo i Janja. Priznanje je dobio najmlađi instrumentalista festivala Pavle Ristić, kao i najstariji instrumentalista Radovan Lukić. Najmlađi takmičar festivala, trogodišnja djevojčica koja je igrala folklor, Dunja Pantić, takođe je dobila zasluženo priznanje.

Nakon sinoćnje finalne večeri biće proglašen pobjednik, najbolja mjesna zajednica, pobjednik ovogodišnjeg Festivala “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju” kojoj će pripasti iznos od 300.000 KM za izgradnju infrastrukture u selu.

Bijeljina.com