Vjeruje se da će nam pomoći da pobijedimo sve probleme

03.11.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave prepodobnog Ilariona Velikog.

crkva36.jpeg

Kao što ruža izraste iz betona, tako je i prepodobni Ilarion Veliki odgajen od roditelja koji nisu vjerovali u Boga. Rođen u Gazi, današnjoj Palestini. Učio je školu u Aleksandriji, koja je bila tadašnji svjetski centar znanja i kulture.

Postao je vjernik spoznavši Hrista i njegovo učenje. Otišao je u pustinju da stekne potrebno vjersko znanje od svetog Antonija. Izdržao je sva iskušenja demona u molitvi i postu.

Postao je za Palestinu ono što je sveti Antonije za Egipat. Veliki čudotvorac i odgonitelj demona. Bio je širom svijeta poštovan, dolazio je čak i na Balkan, u Dalmaciju. Umro je na Kipru u 80. godini života, njegove mošti su pohranjene u manastir koji nosi njegovo ime u Palestini, piše Kurir.

Tropar

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svijećnjak svijetu, sijajući svojim čudesima, Ilarione oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Nađite danas snagu u sebi da kao ruža kroz beton pobijedite sve probleme, prepodobni Ilarion Veliki će vam pomoći u tome. Ne podliježite plitkim iskušenjima koja nas okružuju sa svih strana.

Izvor: Srpska info