Prema narodnom vjerovanju, nastupa prava jesen

12.10.2022. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Miholjdan, praznik posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku.

Poslije Miholjdana, prema narodnom vjerovanju, nastupa prava jesen, a ako se topli dani nastave, taj period zove se “miholjsko ljeto”.

Sveti Kirijak je rođen u Korintu krajem četvrtog vijeka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.

Čitajući Sveto pismo, vrlo rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Јerusalim, gdje je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.

Boravio je u više manastira, posvećen hrišćanskoj vjeri i boreći se protiv jeresi.

Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovjek, iako je cijeli život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj porodici Svetog Haritona, gdje su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Kirijaka su monasi poštovali kao iscjelitelja i utješitelja bolesnih i nevoljnih. Poživio je 109 godina i upokojio se 557. godine u pustinji, gdje je proveo starost i posljednje godine života.

U Boki Miholjdan zovu i gospodski praznik,jer su ga slavile čuvene admiralske i kapetanske porodice tog kraja. Ovaj dan nije dobar za isplovljavanje.Sveca treba prvo kod kuće proslaviti, pa onda na more krenuti. Rođeni ovog dana posebno su nadareni i blagosloveni, a vjeruje se da će imati dosta sreće u životu.

U Srbiji i RS se slavi kao krsna slava, ali ne u velikom broju familija. Prema narodnom vjerovanju od Miholjdana nastupa prava jesen, jer je do Lučindana tačno tri nedjelje, a izreka kaže ”Sveti Luka, snijeg do kuka”.

Običaji

Na Miholjdan treba da se radi – ali ne po kući. Dozvoljene su sve vrste poslova u bašti i dvorištu kako bi se sve pripremilo za zimu, jer se smatra da prava jesen nastupa upravo od Miholjdana. Ko nije spremio zimnicu, to obavezno treba da uradi na Miholjdan ili par dana oko ovog praznika.

Jedina stvar koja je zabranjena na Miholjdan su vjenčanja. Ovo verovanje je utemeljeno na tome jer se smatra da mladenci ne bi mogli da okupe svatove jer su isti zauzeti poslom u polju. Srbi vjeruju da  ljudi rođeni na ovaj dan  imaju posebne talente i darove i da će imati puno sreće u životu.

izvor:Agencije/FOTO:;SPC