Optuženi za ubistvo Šmita danas isporučen iz Srbije

03.04.2023. - Hronika

Marko Momić iz Prijedora, osumnjičen za ubistvo sugrađanina Mihajla Stupara zvanog Šmit, predat je danas u ruke Sudske policije Republike Srpske, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Momić je uhapšen u Beogradu 8. maja prošle godine na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisalo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru u okviru istrage Stuparevog ubistva.

Nakon hapšenja određen mu je ekstradicioni pritvor, a danas je izručen iz Srbije na graničnom prelazu Rača u Bijeljini.

Stupar je ubijen 11. marta 2021. u naselju Raškovac u Prijedoru.

Momić se više od godinu nalazio u bjekstvu, a terete ga da je Stupara ubio 11. marta prošle godine u naselju Raškovac, u blizini rijeke Sane u Prijedoru. Stuparevo tijelo je pronađeno nekoliko časova nakon zločina, a istragom je utvrđeno da je brutalno pretučen bejzbol palicom i pregažen automobilom.

Tragovi krvi pronađeni su u krugu od oko 100 metara i ukazivali su da je između njega i ubice došlo do sukoba.

Kao motiv ubistva pominjala se Šmitova veza sa trgovinom narkoticima.

Nakon ubistva Momić je pobjegao u Srbiju, a u zločinu i bjekstvu su mu pomogali jataci iz Prijedora Gojko Šobot i Bojan Savanović. Obojica su se našli pod istragom zbog sumnje da su pomagali Momiću nakon zločina.

“Momić je nakon ubistva napustio BiH, a u tome mu je pomogao jedan od osumnjičenih jataka, koji ga je automobilom odvezao do Bijeljine. Tu je ilegalno prešao granicu, najvjerovatnije čamcem, i od tada se krio u Srbiji. I Momić i njegovi pomagači su bili dio kriminalne grupe Dalibora Railića, koji je Momiću pružao logističku podršku, sve dok i sam nije uhapšen. Momiću su u skrivanju pomagali i članovi rodbine”, rekao je za UNA portal izvor blizak istrazi.

Za Momićem traga i pravosuđe Hrvatske zbog teškog ubistva i razbojništva koje je počinjeno u novembru 2019. godine u Selniku kod Ludbrega. Prema toj potjernici, Momić je uhapšen u decembru 2020. godine i tada su mu određene mjere zabrane koje je prekršio.

Prema operativnim podacima MUP-a RS motiv ubistva je to što je Stupar bio svjedok protiv narkomafije iz Prijedora. Bivši ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je nakon Momićevog hapšenja u Beogradu izjavio da je upravo Railić naručio ubistvo Stupara.

Inače, Stupar se i u junu 2018. godine našao na meti napada Dalibora Railića i Vanje Vukovića koji su ga tada odvezli u šumu u Orlovcima, gdje su ga izranjavali noževima, nanijevši mu posjekotine i ubode po ramenu, butini, nadlaktici, natkoljenici i grudnom košu. Railić i Vuković su optuženi za taj zločin, ali su u prvostepenom presudom oslobođeni krivice u nedostatku dokaza. U optužnici se navodilo da su tokom napada ispitivali Šmita “zašto ih odaje policiji i zašto uvaljuje njih i izvjesnog Vladu”.

Izvor: Glassrpske/ Foto: PU Prijedor