Znate li Bijeljinci: Kako je Bijeljina dobila ime?

05.06.2022.

Priče o nastanku imena gradova nerijetko su zanimljive. U nadi da ćemo vam probuditi maštu da dalje sami istražujete, pokušali smo doći do odgovora na pitanja kako su dobile imena Bijeljina i Semberija.

I u ovom slučaju ima više verzija a kako nam je potvrdio kustos Muzeja „Semberije“ Zoran Midanović, sadašnji Grad Bijeljina se prvo zvao Bijelina.

Zoran Midanović, kustos Muzeja Semberije

Bijelina

„Pod tim nazivom se prvi put pominje u jednom dokumentu dubrovačkog arhiva 3.marta 1446. godine, nakon pljačke jednog trgovca na području tadašnje Bijeline. Da bi se tek 1908. godine u nekim spisima pojavila u verziji ijekavice pod nazivom Bijeljina. Još par primjera ima, jedna po meni manje vjerovatna teorija, je da je dobila naziv po jednom hercegovačkom doseljeniku koji se zvao Bjeljo. Po svoj prilici je u pitanju neka bjelina po drveću hrastu, topolama, po nekom bjelilu, pa je iz toga najvjerovatnije  potiče i ime Bijeljina“, kaže Midanović.

Sember -“preko vode” ili strijelac?

Naziv Semberija  pominje s početkom 19. vijeka, u doba Vuka Karadžića.

„S obzirom na to da je u pitanju period početka Prvog srspkog ustanka,  najvjerovatnije da to ime vodi korijen iz mađarske riječi Sember, što u prevodu znači preko vode, preko rijeke, jer u to doba je ovaj kraj često bio i pod Mađarskom, Srbijom i Bosnom, bila je to kao neka granica, po meni je to neka najverodostojnija priča. Riječ sember na turskom znači strijelac doke se u Krajini takođe može nađi prezime pod tim nazivom“, zaključuje Midanović.

Bijeljina.com