Inspekcija u Sarajevu uklonila Prajm iz prodaje

17.11.2023. - Društvo

Kantonalni sanitarni i inspektor za hranu su postupajući po prijavi Savjeta roditelja učenika osnovnih i srednji škola Kantona Sarajevo, a koja se odnosila na kontrolu prodaje energetskog napitka “Prajm”, proveli inspekcijske nadzore kod tri privredna subjekta koji su uvoznici tog napitka na tržište Kantona Sarajevo, te maloprodajnim jedinicima koje posluju u njihovom sastavu.

Responsive image

U postupku provedenih inspekcijskih nadzora zapisnički je konstatovano da je u prometu zatečeno hidratacijsko piće bez kofeina i L-teanina “Prajm Hidratejšn“, dok kontrolisani uvoznici nisu uvozili i prometovali energetski napitak “Prajm Еnerdži”, koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a zbog nedozvoljenih supstanci u svom sastavu (visok nivo kofeina i sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima).

S obzirom da je inspektor za hranu konstatovao da hidratacijsko piće “Prajm”, koje je pronađeno u prometu, nije deklarisano u skladu sa Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani (“Službeni glasnik BiH” broj: 68/13), zapisnički je naložio da se ista povuku iz prometa, dok se propisno ne deklarišu.

Jedan od sarajevskih uvoznika je samoinicijativno poslao uzorak na analizu zdravstvene ispravnosti proizvoda za koju će rezultati biti poznati naknadno.

Podsjećamo da se u cilju zaštite javnog zdravlja na području Kantona Sarajevo provode pojačane kontrole kantonalnih inspektora za hranu kod subekata u poslovanju s hranom, a u saradnji sa drugim inspekcijskim organima, kao i Agencijom za sigurnost hrane BiH.

Izvor: ATV