Zbog gladi stiže novi talas migranata: Mediteranske zemlje se spremaju za veći broj izbjeglica

04.06.2022.

Mediteranske zemlje na glavnim migrantskim rutama u Evropu očekuju da će u njih doći više od 150.000 ljudi ove godine, jer nestašica hrane uzrokovana sukobom u Ukrajini može izazvati novi talas migracija iz Afrike i Bliskog istoka.


“Ove godine se očekuje da će zemlje članice koje su prve na udaru da prime više od 150.000 migranata”, izjavio je danas kiparski ministar unutrašnjih poslova Nikos Nuris nakon sastanka sa kolegama ministrima zemalja članica grupe MED5 u Veneciji, prenosi Rojters.

Prema podacima agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) oko 36.400 tražilaca azila i migranata već je došlo u Italiju, Španiju, Grčku, Kipar i Maltu ove godine.

Prošle godine je u ove zemlje došlo 123.318 migranata.

Ukupni brojevi, međutim, ostaju znatno niži od onih iz 2015. godine, kada je preko milion migranata stiglo u pet navedenih zemalja, bježeći od siromaštva i sukoba širom Afrike i Bliskog istoka.

“Nedostatak pšenice i drugih žitarica mogao bi da utiče na 1,4 milijarde ljudi”, izjavio je u petak krizni koordinator Ujedinjenih nacija Amin Avad, dodajući da su potrebni dodatni pregovori da bi se luke u Ukrajini deblokirale kako bi se izbjegla glad i masovna migracija širom svijeta, navodi Rojters.

Ministri Grčke, Kipra, Malte, Italije i Španije formirali su grupu MED 5 prošle godine kako bi jedinstveno nastupili prema EU po pitanju novog pakta o migraciji.

izvor:nezavisne/FOTO:bljesak Info