U životu nema predaje, moraš se boriti

22.02.2024. - Društvo

Život je velika borba za svakodnevnu egzistenciju i u životu nema predaje, životna je deviza mladog Vladana Petrića (24), momka koji od rođenja ima ozbiljne zdravstvene probleme, ali, on, kako sam kaže za portal Bijeljina.com, u životu ne priznaje poraze.

Responsive image

“Već dvije godine radim kao dostavljač za “Glovo”. Odranije sam došao do saznanja da poslodavci izbjegavaju da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, tako da sam odlučio da radim kao dostavljač za “Glovo”. Jedne noći sam dobio poruku od humanitarca Trajana Jankovića da mogu raditi i mojoj sreći nije bilo kraja. Dostavljači mogu, za naše uslove, da zarade pristojnu platu. Trenutno živim s majkom. I ona je zaposlena. Od rođenja imam zdravstvenih problema, u pitanju je zapaljenje i oštećenje nerava. To me u životu usporavalo i sprečavalo da napredujem, da planiram nešto u životu i da radim neki ozbiljan posao. To se posebno odnosi na neke fizičke poslove. Nikakva terapija za moj zdravstveni problem ne postoji, ali, mogu samo da pratim stanje i da ne dozvolim da se pogorša”, kaže Vladan Petrić, ističući da nikada nije očekivao pomoć od drugih ljudi, već je bio uporan u nastojanju da se izbori za nekakav svoj status.

Moja opcija je da se radi i napreduje u životu

Vladan kaže da je koristio bicikl za dostavu “Glovo” isporuka, često po kiši i najjačem suncu. Ovih dana njegov brat otvara gril kod Bolnice, te je odlučio da za brata vrši dostavu namirnica.

 “Nikava opcija u životu nije razmišljati o odustajanju od nekog posla. To je najlakše uraditi. Moja opcija je da se radi i napreduje. Bilo je situacija u kojima sam malo klonuo, ali, tu je bio Trajan da me ohrabri i prenese na mene pozitivnu energiju”, kaže Vladan Petrić.

Vladan je veliki borac kome treba “skinuti kapu”

U razgovor se uključuje i humanitarac Trajan Janković, koga veliki broj Bijeljinaca poznaje po brojnim humanitarnim akcijama koje je do sada organizovao.

“U ovim i ovakvim vremenima najlakše je ispružiti ruku i tražiti od ljudi novac, neku milostinju. Vladan nije takav čovjek. On je veliki borac i ja mu za to, kako mi kažemo, skidam kapu. Vladan je, uz sve probleme koje ima, pozitivan, nikad se neće naljutiti. Često se našalimo, razgovaramo o običnim životnim stvarima. U Bijeljini živi veliki broj nezaposlenih, mladih ljudi, koji, kako narod kaže, “volumogu rep iščupati”, a neće da rade. Vladan je primjer mladog čovjeka koji je shvatio da u životu moraš raditi i stvarati neku novu vrijednost. Zbog toga Vladan zaslužuje sve pohvale”, kaže Trajan Janković, osnivač Udruženja građana “Humani čovjek”, koje je osnovano prije nekoliko mjeseci.

Treba pomoći tamo gdje je to neophodno i moguće

 “Četiri godine prije osnivanja udruženja bavio sam se humanitarnim radom. Tokom cijele godine organizujemo humanitarne akcije, posebno za Božić i Vaskrs. Organizovali smo humanitarnu akciju za malu Janu iz Batkovića  koju je majka napustila po rođenju. Nikada majka nije došla da je posjeti, a othranili su je baka i djed. Organizujemo i pomoć za pravoslavnu crkvu u Ljubinju, za izgradnju parohijskog doma. Ljubinje je mala, nerazvijena opština, koja je Bijeljini poslala značajnu donaciju 2014. godine, nakon poplava. Mi to ne možemo zaboraviti. Želimo da gradimo prijateljske odnose sa ljudima i da pomognemo tamo gdje je to moguće”, kaže Trajan Janković.

Bijeljina.com