Evo šta smo najviše uvozili

11.01.2023. - Društvo

Iz BiH je u tri kvartala prošle godine izvezeno proizvoda prehrambene i agroindustrije u ukupnoj vrijednosti od 800,8 miliona KM, što je više za 122 miliona KM ili 16 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, navedeno je u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.
Uvoz je bio veći za 748,7 miliona KM ili 30 odsto, a iznosio je 3,2 milijarde KM.

 

U tri kvartala prošle godine u BiH je uvezeno žitarica u ukupnoj vrijednosti od 253,9 miliona KM, što je povećanje od 100,2 miliona ili 65 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Od žitarica najviše je uvezeno pšenice i suražice u vrijednosti od 140,8 miliona KM, najviše iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, te kukuruza u vrijednosti od 93,5 miliona KM – najviše iz Srbije i Hrvatske.

U analizi je navedeno da je proizvoda na bazi žitarica uvezeno u vrijednosti od 215,7 miliona KM, što je više za 36,3 miliona KM ili 20 odsto.

“Od ove grupe proizvoda najviše uvozimo hljeb, peciva, kolače, kekse i ostale pekarske proizvode u vrijednosti od 137,6 miliona KM i to najviše iz Srbije, Hrvatske i Turske”, istakli su iz Komore.

BiH je u devet mjeseci prošle godine uvezla mesa u vrijednosti od 302,8 miliona KM, što je povećanje od 73,1 milion ili 32 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U najvećoj vrijednosti uvezeno je goveđeg mesa, svježeg ili rashlađenog i to u vrijednosti od 188,1 milion KM – najviše iz Italije, Holandije, Poljske i NJemačke.

“Voda i pivo i dalje imaju lošu pokrivenost uvoza izvozom, što pokazuje položaj stranih u odnosu na domaće proizvođače. Potrebno je jačati svijest o kupovini domaćih proizvoda i samom značaju kupovine domaćih proizvoda za ekonomiju BiH”, upozorili su iz Komore.

Kada je riječ o izvozu prehrambene i agroindustrije iz BiH, vrijednosno najviše učestvuju masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće za jelo, navedeno je u analizi.

Od masnoća biljnog i životinjskog porijekla, izvoz se najviše odnosi na ulje od sjemena suncokreta, šafranike ili pamuka u vrijednosti od 82,8 miliona KM, a najviše se izvozilo u Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, te na Filipine.

Od mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH se najviše izvoze pavlaka i mlijeko, nekoncentrisani i bez dodatog šećera i to u vrijednosti od 50,8 miliona KM, navode iz Komore i ističu da je ipak, i dalje nepovoljna struktura razmjene, kao i da je potrebno jačati prerađivačku industriju.

Mlijeko i pavlaka najviše se izvoze u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, a od voća za jelo iz BiH se najviše izvoze orašasti plodovi i to u vrijednosti od 51,7 miliona KM, najviše u Srbiju – više od 20 miliona KM.

 

izvor:srna/FOTO:Bijeljina.com