Uhapšena teroristkinja odgovorna za napad u Istanbulu (VIDEO)

14.11.2022. - Društvo

U operaciji istanbulske policije uhapšena je teroristikinja koja je odgovorna za teroristički napad u Istanbulu.

 

 

“Osoba koja je ostavila bombu koja je u nedjelju izazvala eksploziju u istanbulskoj ulici Istiklal je uhapšena”, izjavio je rano u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova Turske, Sulejman Sojlu.

“Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sirijsko sjedište” dodao je Sojlu.

Kako javlja “CNN Turk”, policija je objavila identitet uhapšene osobe. Radi se o, kako kažu, ženi iz Sirije imena Ahlam Albashir. Tvrde da je tokom ispitivanja priznala vezu s Kurdskom radničkom strankom (PKK). Pojavio se i snimak trenutka uhićenja.

On je ponovio da će Turska nastaviti sa svojim odlučnim i opravdanim ratom protiv terorizma.

“Mi ćemo se osvetiti onima koji su odgovorni za ovaj gnusni teroristički napad” dodao je turski ministar.

Sojlu je potvrdio da je u napadu ubijeno šest osoba, a 81 povrijeđena.

Istakao je da je 50 povrijeđenih pušteno iz bolnica, dok se petoro nalazi na jedinicama intenzivne njege. Takođe, dvojica povrijeđenih su u kritičnom stanju.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koju su SAD, EU i Turska označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski izdanak PKK-a.

“Do sada je privedeno 46 lica povezanih sa terorističkim napadom”, rekao je Bozdag, čiju je izjavu citirao list “Jeni safak”.

izvor:Faktor/FOTO: Printscreen