Obilježene 32 godine od formiranja Prve majevičke brigade

23.05.2024. - Društvo

U Ugljeviku su danas Vojske Republike Srpske (VRS) i tim povodom služen je pomen poginulim borcima VRS, te prislužene svijeće i položeno cvijeće ispred centralnog spomen-obilježja sa 301 imenom junaka minulog rata iz ovog podmajevičkog kraja.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je brigada značila život na ovim prostorima u teškim ratnim vremenima.

“Građani Ugljevika su se organizovali 1992. godine i formirali brigadu koja je čuvala srpski narod, nejač i teritoriju i dala ogroman doprinos odbrani Republike Srpske”, istakao je on.

Prva majevička brigada VRS je za ratne zasluge odlikovana Ordenom Nemanjića, kao i njen komandant pukovnik Milan Jović koji je poginuo predvodeći svoje borce.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da se svi značajni datumi iz proteklog rata obilježavaju sjećanjem na poginule saborce.

“Slavna Prva majevička brigada VRS uspješno je završila sve zadatke”, ocijenio je on.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić je nakon polaganja cvijeća naveo da je Prva majevička brigada simbol slobode srpskog naroda i najzaslužnija za opstanak Srba ovoga kraja.

“Komandant brigade pukovnik Milan Jović poginuo je za slobodu srpskog naroda komandujući – ‘za mnom'”, istakao je Perić.

Prva majevička brigada bila je pješadijska jedinica VRS u sastavu Istočnobosanskog korpusa i ratovala je u cijeloj Republici Srpskoj, sa težištem na majevičkom ratištu, gđe je držala liniju prema Teočaku.

Na njenom čelu bio je srpski heroj pukovnik Milan Jović za koga je NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije na otkrivanju spomen-biste u Ugljeviku rekao da je kosovski junak našeg doba.

Kroz brigadu je prošlo 3.500 boraca, 301 je poginuo, a 648 ih je ranjeno.

Izvor: Glas srpske