Prvo hercegovačko sijelo u Bijeljini (Foto)

29.01.2024. - Društvo

U organizaciji Udruženja Hercegovaca “Jovan Dučić”, u svečanom salonu “Monako” u Bijeljini,  sinoć je organizovano organizovano Prvo hercegovačko sijelo.

Responsive image

Pod sloganom “Doživite najbolje iz Hercegovine u srcu Semberije”, na Prvom hercegovačkom sijelu u Bijeljini izveden je bogat kulturno – umjetnički program u kojem su učestvovali članovi Srpskog kulturno- umjetničkog društva “Sava Vladislavić” iz Gacka, zdravičari i guslari. Uz tradicionalnu hercegovačku trpezu – mirise i ukuse starog zavičaja, goste je zabavljala Mira Medan s bendom.

Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja Hercegovaca “Jovan Dučić” u Bijeljini kaže da je ovo prvo hercegovačko druženje i tradicionalno sijelo.

 “Želimo i na ovaj način da spojimo stari i novi zavičaj, Hercegovinu i Semberiju. Želja nam je da prikažemo taj narodni duh Hercegovine ovdje u Semberiji kroz igru, pjesmu i vijekovnu tradiciju našeg kraja”, istakao je Albijanić.

Hercegovina cijeli svijet naseli, ali se ne raseli

 Gradonačelnik Treebinja Mirko Ćurić, citirajući poznatu misao, da ”Hercegovina cijeli svijet naseli, ali se ne raseli”, istakao je da je cilj ovakvih druženja i aktivnosti da se Hercegovci okupljaju i druže, da sačuvaju ono što je prepoznatljivo u njihovom zavičaju.

“Želja nam je da nas bude više na ovim prostorima, da ovdje radimo i opstanemo. Imamo svoj brend “Hercegovačka kuća”, tako da sve proizvode iz Hercegovine možemo ponuditi Evropi, svijetu i drugim regijama, pa i ovdje u Semberiji. Ne treba nama korona, granice i zatvaranja, već ovakvi susreti i druženja, privredna i poslovna saradnja”, kaže Ćurić.

Njegovanje običaja i tradicije rodnog kraja

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića istakao je da je Udurženje Hercegovaca “Jovan Dučić” za kratko vrijeme, manje od godinu dana postojanja, ostavilo važan trag u kulturnom I privrednom životu Bijeljine.

“Učestvovali su na brojnim manifestacijama i događajima u Semberiji, što je za svaku pohvalu. Ovo je izuzetno lijepa aktivnost koja povezuje dva zavičaja. Mnogi Semberci vode porijeklo iz Hercegovine i ovo je dobar način njegovanja tradicije i običaja iz rodnog kraja”, istakao je Ostojić, naglasivši da će Gradska uprava podržati aktvnosti ovog udruženja.

Prvo hercegovačko sijelo u Semberiji nakon 300 godina

Profesor doktor Dimitrije Ćeranić, potpredsjednik udruženja Hercegovaca “Jovan Dučić” u Bijeljini istakao je da se oko četiri stotine Hercegovaca okupilo na Prvom hercegovačkom sijelu u Bijeljini.

 “Ovdje su došli da se podsjete svog starog zavičaja i svog hercegovačkog porijekla. Puna tri vijeka Hercegovci naseljavaju Semberiju. Ovo je prvo Hercegovačko sijelo nakon tri stotine godina, otkako su Hercegovci počeli naseljavati Semberiju. Nadam se da ćemo i u narenih tristo godina svi zajedno, Semberci i Hercegovci, svi ljudi dobre volje, proslavljati saborovati i pokazati da je srpstvo od juga do sjevera, od istoka do zapada složno i pobožno i Bog će dragi dati da se umnožimo, da ostanemo i da trajemo kao jedan veliki i lijepi evropski i svjetski narod. Semberija i Hercegovina su dale puno poznatih imena u Evropi i svijetu, pa neka se nastavi na tom tragu, neka se saboruje, neka se slavi i neka ovo bude samo prvo veče druženja, a Bože zdravlja, biće ih još puno i ubuduće.

Radosav Rade Banjanin, porijeklom iz Kalinovika, narodni zdravičar koji sada živi u Banjaluci, član Udruženja Hercegovaca u Banjaluci, kaže da je Hercegovačko sijelo u Bijeljini okupilo na bratskom druženju braću Hercegovce i Semberce.

“Došao sam ovdje da goste pozdravim pravom srpskom zdravicom, kako to i običaji u Hercegovini nalažu. Ovo sijelo bi trebalo da pređe u tradiciju, jer Hercegovina ne može opstati bez svoje tradicije, a ne može ni Semberija”. (Bijeljina.com)