Učenici iz Janje organizovali Svetosavsku akademiju

31.01.2024. - Društvo

 U okviru ovogodišnje Šeste manifestacije osnovnih škola “Svetosavski dani”, danas popodne u Centru za kulturu “Semberija”  zanimljivu priredbu o Svetom Savi I njegovom životu i djelu pripremili su učenici Osnovne škole “ Meša Selimović” iz Janje.

Responsive image

 “Svi mi dobro znamo ko je bio i ko jeste Sveti Sava, ali je naša dužnost i obaveza da to naučimo i ove sadašnje i buduće generacije, da ih iz ovog današnjeg vremena, punog nepoštovanja i nasilja vratimo na put pravoslavlja i svetosavlja. Zato se mi u školi trudimo da u ovakve manifestacije uvijek uključimo što veći broj djece, sada ih imamo osamdesetoro, i da ih naučimo ko su im bili preci. Na ovoj priredbi smo se potrduili da predstavimo, ne samo Svetog Savu i blagorodnu lozu Nemanjića, nego i mnoge druge velike junake od Kosova pa sve do današnjih dana. Poseban akcenat smo stavili na hrabre srpske majke bez kojih ne bi bilo ni tih velikih i slavnih junaka.

Vladika Nikolaj u besjedi “Srpskoj majci” kaže da je majka biće najsličnije Bogu i da su njene muke slične Hristovom stradanju. Bez prošlosti nema sadašnjosti i budućnosti. Ako budemo poštovali svoje pretke i trudili se da ih budemo dostojni, onda će Bog dati da se “složimo, obožimo i umnožimo”, poruka je koju su sa ove Svetosavske akademije uputili učenici i nastavnici, na čelu sa direktorom Osnovne škole “Meša Selimović”, Davorom Radojevićem.  

Na “Svetosavskim danima” predstaviće se večeras prigodnim svetosavskim akademijama i učenici iz Dvorova i gradske osnovne škole “Vuk Karadžić”.

Bijeljina.com