U narodu postoje dva vjerovanja na dan pisca prvog Jevanđelja

07.05.2023. - Društvo

Markovdan se u mnogim kućama slavi kao krsna slava, a praznuje se dva dana poslije Đurđevdana.

Apostol Marko je prema predanju, pisac prvog Jevanđelja, koje nosi njegovo ime – Sveto Jevanđelje po Marku, koje je lično Sveti Petar pregledao.

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog jevanđelistu i apostola Marka (Markovdan) 8. maja po Gregorijanskom kalendaru (25. april po Julijanskom kalendaru).

Sveti Marko je bio Jevrejin i jedan od  70 svetih apostola Hristovih.

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim. Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propovjeda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovjednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovjedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju.

U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu, postavio episkopa, sveštenike i đakone. Smatra se osnivačem crkve u Aleksandriji.

Sahranjen je bio u Aleksandriji. Godine 828. njegovo telo ukrali su mletački trgovci i odnijeli ga u u Vjeneciju gdje danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.

Običaji i narodna vjerovanja

Prema vjerovanjima na ovaj  dan ne treba raditi u polju, takođe u narodu je rasprostranjeno vjerovanje da ne treba spavati preko danka, kako se ne bi spavalo preko cijele godine. Izuzetak su oni koji su tokom dana spavali na Đurđevdan, u narodu se kaže da bi oni trebalo da „odrijemaju“ i sutra kako bi se „poništilo dejstvo“.

Izvor:Agencije