Nakon pada IZIS-a u RS ljekari razmatraju šta da rade, policija istražuje moguću iznudu

02.01.2024. - Društvo

Iz MUP-a RS saopšteno je da je u toku istraga u vezi sa „ransomware“ (hakerskim) napadom na IZIS sistem Fonda zdravstveng osiguranja RS. U banjalučkom Domu zdravlja juče i danas traju sastanaci kako bi se razmotrili dalji koraci.

Responsive image

Uviđajem je utvrđeno da se radi o „ransomware“ napadu, tačnije, krađi ili bokadi podataka kako bi se iznudila materijalna korist.

“O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka koja se izjasnila da se o krivičnom djelu „Izrada i unošenje kompjuterskih virusa“, čl. 409. stav 1 u sticaju sa KD „Iznuda“ čl. 232. stav 1 KZ RS. Policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ove istrage, te će sa u vezi sa istim obratiti i Europolu za razmjenu operativnih informacija i iskustava”, saopšteno je iz MUP-a.

Direktor Doma zdravlja u Banjaluci Nevena Todorović kaže da je zbog problema sa informacionim sistemom odmah juče ujutru održan sastanak menadžmenta i rukovodilaca.

“Sastanak je i danas u toku. Treba nam još malo vremena. Kompleksno je stanje i dogovaramo kako i na koji način ćemo raditi”, rekla je Todorovićeva za Mondo.

Kako saznajemo, ambulante i zdrastvene ustanove biće prinuđene da se neko vrijeme vrate na “stari sistem rada” pomoću “olovke i papira” što će stvoriti velike poteškoće zdravstvenim radnicima i usporiti pružanje usluga u ovom sektoru.

Hakerski napad se dogodio upravo kada je u RS stupila na snagu odluka da je identifikacija i pretraga pacijenata moguća samo putem elektronske zdravstvene kartice ili u pojedinim slučajevima identifikacionog broja koji nije JMBG.

Fond je juče obavijestio zdravstene ustanove da pacijente primaju bez elektronske kartice i da će Fond ovih dana finansirati zdravstvenu zaštitu za sve građane, osigurane i neosigurane, o čemu će posebnom instrukcijom obavijestiti i zdravstvene ustanove.

“Pacijenti se mogu primati i zdravstvene ustanove u papirnom obliku mogu da pišu recepte, uputnice i slično”, kažu u Fondu.Iz FZO RS juče je saopšteno da su svi medicinski i lični podaci građana su sačuvani i bezbjedni.

“Budući da je riječ o međunarodnoj organizovanoj hakerskoj akciji, o čemu MUP Republike Srpske vodi istragu, Fond planira da narednih dana sazove sjednicu Nadzornog odbora IZIS-a i pozove sve nadležne institucije da zajednički donesemo odluku o narednim koracima vezanim za ovaj hakerski napad”, rekli su u Fondu.

Izvor: Mondo