Redovni i alternativni pravci:Kakvo je danas stanje na cestama?

05.06.2022.

Saobraćaj se na većini puteva u Repubilici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija nesmetano, uz slabiju frekvenciju vozila, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza Srpske.
Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštivanje privremene signalizacije koja reguliše prolazak vozila.

Usporeno, zbog radova, vozi se magistralnim putnim pravcima Bijeljina-Šepak, Prijedor-Kozarac, Čelinac-Kotor Varoš, Doboj-Rudanka i Foča-Goražde u mjestu Filipovići.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini zabranjen je saobraćaj na mostu Kralja Aleksandra, preko rijeke Lim, na dionici magistralnog puta Brodar-granica sa Srbijom, a za ostala vozila se ograničava brzina kretanja preko mosta na 20 kilometara na čas.

Na regionalnim putevima izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionicama Teslić-Podjezero /granica sa FBiH/, Čelinac-Ukrina, Srbac-Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva-Razboj, Razboj-Tedin Han i Tedin Han-Teslić, Bistrica-Podgrab, Šipovo-Novo Selo, Jezero-Šipovo i Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog opasnosti od pojave klizišta na regionalnom putu Stari Ugljevik-Glavičice zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja.

Vangabaritni prevoz kreće se putnim pravcima Stanić Rijeka-Derventa-granični prelaz Brod i Doboj-auto-put-Banjaluka-Prijedor-Koprivna, pa se vozačima savjetuje da na tim dionicama voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U FBiH je zbog radova na auto-putu za saobraćaj su zatvorene preticajne trake u zonama petlje Sarajevo sjever i petlje Podlugovi, u oba smjera. Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraćaj odvija preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, a u noćnim časovima se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraćaj se odvija i na putnim pravcima Simin Han-Čaklovići /most preko Jale/, Konjic-Jablanica /tunel Crnaja/, Donji Vakuf-Travnik /Komar/, Žepče-Zenica /Golubinja/, Ripač-Dubovsko, Šamac-Orašje /dionica Grebnice-Bazik/ i Stolac-Hutovo /u mjestu Cerovica/.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

– Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, da se prave češće pauze.

FOTO:RTV Doboj