Dostavljači na margini (Video)

03.03.2024. - Društvo

Kompanije za dostavu hrane i drugih namirnica doživjele su procvat tokom korone. Svaka dostava donosi bonus zaradu, pa se tako u trci za ovcem i vremenom, trude da budu što brži i efikasniji. Gužva u saobraćaju i nedovoljno mjesta za parkiranje, problemi su sa kojim se svakodnevno suočavaju.

Posao dostavljača nije lak, a konstantan je: zimi dok je hladno, ljeti na visokim tempraturama. Zaštitna oprema slaba ili gotovo nikakva.

24-godišnji Vladan Petrić, zbog zdravstvenih problema ne može da upravlja motornim vozilima, te je dostavljač na biciklu. O prvoj dostavi i nezgodi koju je imao, kaže:

“Vraćao sam se sa prve dostave rano ujutro, čovjek na parkingu nije me vidio, otvorio je vrata i zakucao sam se u vrata. Tada sam prestao da radim. Nakon toga ponovo sam počeo i radio do oktobra, pa sam ponovo pauzirao, jer radim na biciklu, a tada nisam mogao raditi, jer su loši vremenski uslovi,” rekao je dostavljač Vladan Petrić.

O saobraćajnoj gužvi koja je naročito izražena u većim gradovima, najbolje svjedoče radnici.

“Prevelika je gužva. Malo parking mjesta gdje možemo da dođemo. Npr. često moramo da kružimo da bismo pokupili hranu, jer Glovo radi sa više restorana i uvijek imamo taj problem sa parkingom,” ističe distavljač Trajan Janković.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja kažu da bez obzira koliko je važna brza dostava, ne smiju se kršiti saobraćajni propisi, a akcenat se

stavlja na nepropisno parkiranje i upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje.

“Oni istovremeno kada voze od tače A do tačke B imaju mnogo telefonskih poziva, koriste mnogo mobilni telefon, naravno tu je upotreba hendspri uređaja neophodna ,da se tu rasterete, i vozači da se koncentrišu, jer svako ometanje pažnje utiče na saobraćaj da se izazovu saobraćajne nezgode”, ukazuje Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja

A, u slučaju kada dođe do nezgode, iza dostavljača niko me stoji.

“Nažalost nema nikakve pomoći niti osiguranja. Nažalost živimo u takvoj državi, za posao koji radim nemam osiguranje, nisam prijavljen i šta god da mi se desi sam moram”, navodi Petrić.

“Ja mislim da svi dostavljači treba da imaju malo veću platu i da budu prijavljeni i osigurani..” dodaje Janković.

Onog trenutka kada kao kupac dobijete poziv “stigla je dostava”, sjetite se da su ovo radnici kojima je potrebna pomoć.

Izvor:rtvbn