U Bijeljini održan okrugli sto na temu “Pristupačnost žena sa invaliditetom”

09.04.2024. - Društvo

U sklopu projekta “Ovdje sam vidljiva i ponosna”, čiji je nosilac Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke “Gea” Bijeljina održan je okrugli sto na temu “Pristupačnost žena sa invaliditetom”, gdje je po pozivu učešće uzela i JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić” Bijeljina.

Na okruglom stolu u prostorijama Centra za kulturu “Semberija” Bijeljina, pričalo se o arhitektonskoj pristupačnosti kao i o pristupu informacijama osoba sa invaliditetom.

Biblioteka je svoj objekat prilagodila osobama sa invaliditetom, gdje su postavljene pristupne rampe sa rukohvatima, postavljene žute trake na ivicama zbog bolje vidljivosti kao i to da su mokri čvorovi u prizemlju prilagođeni osobama sa invaliditetom.

„Pored arhitektonskih uslova možemo i izdvojiti dobru saradnju sa svim udruženjima osoba sa invaliditetom, kao i to da imamo kutak za slijepa i slabovida lica, da svake godine sa Udruženjem gluvih i nagluvih organizujemo obuku znakovnog jezika, da u našim radionicama, manifestacijama i ostalim aktivnostima učestvuju djeca i odrasli koji imaju invaliditet. Takođe, brojna stručna predavanja na razne teme koje se tiču prevencije određenih bolesti, pomoći osobama koje su već oboljele, kao i predavanja koja se tiču mentalnog zdravlja“, poručili su iz Biblioteke.

Svi članovi udruženja osoba sa invaliditetom imaju besplatan upis u Biblioteku, kao i osobe koje imaju invaliditet, a nisu članovi nekog od udruženja na lični zahtjev mogu besplatno da se upišu u bijeljinsku Biblioteku.

Izvor: desavanjaubijeljini.com