Ovo su novi ministri u Vladi Republike Srpske

18.12.2022. - Društvo

Republika Srpska, u srijedu 21. decembra dobiće novu Vladu na čijem čeku će biti Radovan Višković. Danas je održan sastanak koalicionih partnera, a mandatar Višković kratko je rekao da je većina imena za buduće ministre usaglašena i da još nisu poznata dva imena.

U Vladi će se naći neka stara, ali i nova imena. Кako je za portal Banjaluka.net nezvanično potvrđeno, od starih imena u Vladi će biti Alen Šeranić (ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite), Zlatan Кlokić (ministarstvo za evropske integracije i međunarodne odnose), Petar Đokić (ministrstvo energetike i rudarstva), Zora Vidović (ministrstvo finansija), Senka Jujić (ministrstvo uprave i lokalne samouprave). Od novih imena tu su NPS-ov Diko Cvjetinović koji će biti ministar privrede i preduzetništva, a dosadašnji predsjednik Lovačkog saveza Srpske Savo Minić će biti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović biće novi ministar saobraćaja i veza, dok će potpredsjednica NS RS iz prethodnog mandata Željka Stojičić u fotelju ministra prosvjete i kulture. Sekretar u prethodnoj Vladi RS Siniša Кaran nasljediće Dragana Lukača na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova. Profesor na FPN i savjetnik Milorada Dodika iz prethodnog mandata Željko Budimir biće novi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Na čelu ministrstva rada i boračko-invalidske zaštite biće SNSD-ov Dragoslav Кabić. Novi ministar pravde biće dosadašnji potpredsjednik dobojske Skupštine Miloš Bukejlović. Mjesto ministra trgovine i turizma pripalo je Sevlidu Hurtiću.

Ono što još nije poznato ko će biti na čeku ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te ministrstvo porodice, omladine i sporta. Nezvanično saznajemo da će to mjesto pripasti socijalistima i Ujedinjenoj Srpskoj, a ministri trebaju biti iz reda Bošnjaka i Hrvata. Prema nekim izvorima, na čelo ministrstva omladine i sporta mogao bi doći SNSD-ov Denis Šulić.

“Želimo da imamo kvalitetan sastav i zato obavljamo konsultacije. Pred nama su izazovna vremena i moja su očekivanja da u narednom periodu radimo još bolje i da lakše prevaziđemo sve poteškoće, za dobrobit građana Republike Srpske”, rekao je Višković novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

On je ocijenio da je pred Vladom, koja će biti izabrana u srijedu, 21. decembra, izazovno vrijeme.

“Svjesni smo te činjenice. Pokušavam okupiti kabinet koji će na adekvatan način odgovoriti na sve to”, rekao je Višković. On je poručio da će pred Vladom biti vrijeme rada i više preuzimanja odgovornosti kada je riječ o izazovima.

“I da se time timski da doprinos očuvanju Srpske kao i do sada. Očekujem da u narednom periodu radimo samo bolje i da svako sa svoje pozicije da maksimum s ciljem da izazove što je moguće bolje i lakše prevaziđemo”, precizirao je Višković.

Premijer Srpske je dodao da je zadovoljan funkcionisanjem Vlade Srpske u prethodne četiri godine, te da se nada da će u narednom periodu biti još bolje. On je rekao da poslije izbora Vlade slijede nove sjednice parlamenta Srpske da bi se usvojilo već pripremljenih gotovo 28 zakonskih rješenja od kojih je većina hitnoj proceduri.

“To moramo usvojiti do kraja godine kako bi ti akti stupili na snagu početkom 2023. U tom smislu očekujem da ćemo do kraja ove godine imati skoro stalno zasijedanje parlamenta, a sve da ispunimo sve svoje obaveze”, rekao je Višković. On je istakao da se pomenuti akti odnose na povećanje plata od pet odsto za budžetske korisnike s primanjima do 1.200 KM, koliko je sada prosjek u Srpskoj.

“Takođe, tu je i akt o naknadi i osiguranju za nezaposlene roditelje u porodicama sa četiri i više djece”, rekao je Višković. On je rekao da će biti usvojen i zakon koji se tiče zaštite imovine Srpske, a koji je Ustavni sud BiH ranije na neki način stavio van snage.

“Predlažemo ga sad parlamentu u nekom drugom obliku jer Srpska ne smije ostati bez tog akta”, istakao je Višković.

On je otkrio da kao mandatar, pored podrške vladajuće koalicije, ima podršku svih socijalnih partnera i nevladinih organizacija.

Izvor/Foto:Banjaluka.net,Aleksandar Stojanović