Još nisu ispunjeni uslovi za diobu sredstava

29.03.2024. - Društvo

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je održana Skupština povjerilaca Bobar banke u stečaju na kojoj je usvojen izvještaj o postupku stečaja za prošlu godinu i o finansijskom stanju stečajnog duznika, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine. Prije izvještajnog, održano je ispitno ročište na kojem je priznato potrazivanje Milorada Gostića iz Doboja, u iznosu od 135.481 KM.

Dušanka Novaković, stečajni upravnik Bobar banke, u nastavku Skupštine povjerilaca, na izvještajnom ročištu, izjavila je da je u postupku stečaja, u proteklih sedam godina, ukupno održana 61 sjednica Odbora povjerilaca, te da su do sada održane ukupno 74 licitacije za prodaju pokretne i nepokretne imovine Bobar banke.

“Pitanje koje najviše interesuje povjerioce, svakako se odnosi na moguću diobu sredstava iz stečajne mase. Još uvijek nisu ispunjeni zakonski uslovi za to, sve dok se ne riješe apelacije pred Ustavnim sudom BiH. U proteklom periodu vršili smo naplatu potrazivanja od gradjana i pravnih lica. Sa krajem prošle godine angažovali smo petoro advokata i pravnika u banci , a završili smo ukupno 1.229 sudskih sporova od čega su 74 spora završena u prošloj godini.

Ukupna imovina stečajnog dužnika oko 315 miliona KM

Ukupna imovina stečajnog dužnika iznosi 315.247.386 KM. Novčana sredstva iznose 52.682.930 KM, od čega je 51,4 miliona KM oročeno u bankama. Nekretnine i oprema procijnjene su na 8,9 miliona KM, udjeli i akcije iznose 400.000 KM. Najveći dio stečajne mase su potrazivanja po kreditima koja iznose 152.245.056 KM, dok obračunate zatezne kamate dostizu blizu 101 milion KM. Od ukupno 249,6 miliona KM potrazivanja po kreditima, značajan iznos je nenaplativ i trebalo bi izvršiti otpis nenaplativih potrazivanja, da bi se dobilo realno stanje stečajne mase. Najveći broj duznika su povezana lica s bankom koji nemaju nikakve imovine, dio njih je u stečaju ili su im blokirani računi.Do sada je naplaćeno svega 17,32 odsto kredita.

32 dužnika duguju 232 miliona KM

Dušanka Novaković je istakla da čak 232 miliona KM duguju 32 duznika, te se od devet duznika očekuje naplata duga, tri duznika su u stečaju, a čak dvadeset njih nema mogućnost otplate kredita.

Troškovi stečajnog postupka dostigli su iznos od skoro šest miliona KM, preciznije 5,883 miliona KM. Na troškove angazovanja advokata potrošeno je 3,8 miliona KM, za troškove administrativnih taksi izdvojeno je 1,4 miliona KM, na plate i nadoknade zaposlenih radnika utrošeno je do sada 2,4 miliona KM.

U postupku stečaja ukupno je priznato potrazivanja u iznosu od 214,4 miliona KM, za ukupno 527 povjerilaca. Pokrenuto je ukupno 1.375 sudskih postupaka, od čega je 146 sudskih postupaka ostalo nezavršeno.

Gorak ukus pravde

Janko Lazić punih sedam godina se nada da će naplatiti bar dio potrazivanja od Bobar banke, gdje je svojevremeno polozio značajnu sumu novca.

“Imam sedamdeset šest godina i još uvijek radim na Zelenoj pijaci, na plus 40 i na minus 20 stepeni Celzijusovih. Moj trud i znoj, moja uštedjevina zarobljeni su u Bobar banci. To je novac koji treba da pomogne meni i mojoj djeci za rješavanje životnih pitanja. Nisam siguran da će se ovaj stečaj završiti u narednih pet godina, a već je prošlo sedam godina. Velika nepravda je je učinjena štedišama ove banke. Mnogi neće dočekati prvu diobu sredstava iz stečajne mase, jer mi više nikome ne vjerujemo”, kaze Lazić.

Bijeljina.com