“Spremni smo da blokiramo Srbiju” (FOTO, VIDEO)

19.05.2023. - Društvo

Ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu održava se treći protest “Srbija protiv nasilja” na koji je pozvalo nekoliko opozicionih stranaka poslije dvije masovne pucnjave koje su zadesile Srbiju.

Poslanici Skupštine Srbije već dva dana raspravljaju o bezbjednosnoj situaciji u Srbiji, a sjednicu je obilježila burna polemika predstavnika vlasti i opozicije.

Saobraćaj je zaustavljen, a okupljeni su danas zviždali poslanicima dok su izlazili iz zgrade Skupštine, prenosi Euronews.rs

Među okupljenima i Filip Karađorđević

Na protestu se nalazi i princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom.

“Iz naroda, za narod!”, napisao je Karađorđević na Twitteru.

 

Organizatori ponovili zahtjeve, pozvali na blokadu Gazele i Brankovog mosta
Jelena Mihailović, jedna od majki iz Pećinaca, održala je govor na početku protesta.

“Želimo da živimo bez straha u svojoj zemlji, ovde smo jer hoćemo Srbiju bez nasilja, zar to nije svima jasno. Nijedan od ovih ciljeva nije moguć bez institucija koje funkcionišu, oni koji vode zemlju i imaju apsolutnu vlast, a samim tim i apsolutnu odgovornost, ne žele da čuju zahteve ovog protesta, ne smemo da im dozvolimo da se igraju sa životima naše dece i ove zemlje”, rekla je ona.

Ona je rekla da su “njihovi zahtevi jasni”.

Na kraju je rekla da su “spremni da blokiraju Srbiju” i pozvala okupljene na blokadu Gazele i Brankovog mosta.

“Jer Srbija mora da stane da bi oni otišli”, kaže ona.

https://twitter.com/nixivoje/status/1659607852095356930?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1659607852095356930%7Ctwgr%5Eaa29a800d0c15cd9a6cf8bf1799403a555dd43dd%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nezavisne.com%2Fnovosti%2Fex-yu%2FNovi-protest-u-Beogradu-Gradjani-se-okupljaju-ispred-Narodne-skupstine%2F772674

Prethodna dva protesta održana su prošlog petka i prošlog ponedjeljka. Na protestu u petak okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine gdje su pročitani zahtjevi, a potom je uslijedila šetnja ulicom Kneza Miloša do mosta Gazela koji je bio blokiran.

Tada su organizatori naveli da je pored ostavke ministra prosvete Branka Ružića, ispunjen i njihov drugi zahjtev, a to je sazivanje sjednice Narodne skupštine.

Prvi protest u Beogradu su organizovale Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga, Pokret za preokret, Ujedinjeni…

Zahtjevi opozicije
Smjena čelnika REM-a i RTS-a
Smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina
Ukidanje rijalitija, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama “Pink” i “Hepi”
Gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks

 

 

izvor/FOTO:Nezavisne