“Kako ubiti supruga, bez suvišnih zašto” (VIDEO)

08.11.2022. - Društvo
Limitirana triler serija “The Inside Man” donosi priču o kriminalcu osuđenom na smrt koji tvrdi da se u svakom čovjeku može aktivirati ubica. Njega i ženu zarobljenu u podrumu britanskog sveštenika povezaće bizarni splet događaja. 

Serije i filmovi predočili su nam sve oblike nasilja i seksualnih devijacija najopskurnijih umova, što fiktivnih što u domenu pravog zločina, koji svako malo osvane na trendingu striming servisa, šokirajući globalnu publiku.

“The Inside Man” je nastao u produkciji BBC-ja i novi je “kolačić”, novi prozorčić na Netflixovom trendingu, čije četiri epizode ćete pogledati bez daha.

Osmislio ju je Stiven Mofat, kreirajući neku vrstu izazova za gledaoce koji bivaju suočeni sa bezizlaznim situacijama likova. Sjećamo ga se po serijama “Doctor Who “, i “Dracula”, a zovu ga britanskom verzijom Rajana Murpija.

Nekoliko kriminalaca dovedeno je u situaciju da pogriješi. Njihove priče su istovremeno jezive i šašave, a svi oni su između svog života i smrti svojih žrtava učinili logičan odabir. I najmanja sitnica, pogrešan korak i potreba da se izvuku iz sumanutih okolnosti bacili su ih u strah i otvorili najmračnijie dijelove uma. Kada se pokrene instinkt za preživaljavanjem, čovjek se nađe na putu bez povratka.

Jedini kriterijum je moralna vrednost

Kriminalac Džeferson Grif čeka izvršenje smrtne kazne u američkom zatvoru, a dane krati tako što pristaje rješavati misteriozne slučajeve. Za pomoć mu se obraćaju svakakvi čudaci i čudakinje, a Džef ima samo jednog pomoćnika, “elegantno popunjenog” prijatelja iz zatvora Dilona koji sluša i pamti svaki razgovor. Postoji samo jedan jedini kriterijum koji Džef slijedi kako bi uopšte preuzeo slučaj, a to je moralna vrijednost.

Istraživačka novinarka stiže u zatvor i moli ga za pomoć u pronalasku nestale žene. Ona je zatvorena u podrumu britanskog sveštenika Harija Vatlinga. Hari je nepromišljenim potezom uzeo USB sa dječijom pornografijom od problematičnog mladića u crkvi i donio ga kući.

Čudnim spletom okolnosti, sadržaj USB-a vidjela je savjetnica sveštenikovog sina. Kako bi je spriječio da ode na policiju, sveštenik ju je zatočio u podrum. Njegov sin bi lako mogao biti optužen za pedofiliju. Ali i on sam. Ko ne bi povjerovao da je crkveno lice pedofil? Uglavnom, zajedno sa partnerom u zločinu, svojom suprugom Meri, radi sve samo da spasi sina.

Zanimljiv spoj britanske i američke popularne kulture

“Na internetu postoji baš sve za svačije seksualne preokupacije, ali ne postoje uputsvo kako ubiti čovjeka”, zaključuje brižna majka koja želi da likvidira ženu u podrumu i ubije svaku mogućnost da njen sin dođe na loš glas. Kako, zaboga, na internetu postoje takvi bizarni detalji poput prijedloga kuhinjskog alata za svačiji anus, ali ne i savijet kako hladnokrvno ubiti čovjeka, smisliti alibi i izvući se iz svega?

Čovjek koji ima doktorat iz kriminologije i presudu za ubistvo nastavlja da riješava slučajeve, kao manje poremećena verzija Hanibala Lektora. Njegova genijalnost je nerealna, scenario je nategnuta konstrukcija, ali iz nekog razloga ljudska psihologija vas drži prikovanima za ekran. Pristajete na iluziju, vjerujete u svaku klimavu priču ovih ljudi, samo da vidite dokle to sve može ići i šta je to što će učiniti genijalni um iza rešetaka. A biće tu udaraca čekićem i pokušaja trovanja ugljen monoksidom.

“Inside Man ” ima zanimljiv spoj britanske i američke popularne kulture, glumci su izvrsni, a na trenutak vam se može učiniti da ste sa “jednim udarcem” priuštili istovremeno gledanje američke zatvorske i britanske kriminalističke drame.

Serija ima nevjerovatan rasplet priče, koji je oduševio gledaoce, a sve bi se moglo podvesti pod onaj duhoviti naslov: “Kako ubiti supruga, bez – suvišnih zašto”.

https://www.youtube.com/watch?v=Cj_qFctViCc&feature=emb_title

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Printscreen