Kasne plate u bijeljinskim gradskim ustanovama

21.02.2024. - Društvo

U Bijeljini kasne plate u ustanovama na lokalnom nivou, neplaćeni računi datiraju još od septembra prošle godine, nekima su isključeni telefoni zbog dugova, hrana za djecu u vrtiću nije plaćena, a gradonačelnik Ljubiša Petrović neplaćanje obaveza prikazuje kao posljedicu neusvajanja rebalansa budžeta, što iz Skupštine grada oštro odbacuju kao neistinu.

gradonačelnik

“Razlog zbog čega nisu isplaćena dugovanja nije to što Skupština grada Bijeljine nije usvojila prijedlog rebalansa budžeta, nego što je gradonačelnik stvorio obaveze iznad visine raspoloživih sredstava u odnosu na iznos utvrđen budžetom i što je vršio realokacije sredstava bez skupštinske odluke, ne obavještavajući budžetske korisnike da su im skinuta budžetska sredstva”, navodi predsjednik lokalnog parlamenta Aleksandar Đurđević.

Iz dopisa gradonačelnika i Skupštine grada na ovu temu, u koje je Srna imala uvid, jasno je da grad ne plaća obaveze prema gradskim ustanovama i srednjim školama, gdje su dužni da plaćaju materijalne troškove, a grad to ne čini.

Gradonačelnik u dopisu lokalnim ustanovama, među kojima su vrtić, srednje škole, Muzej, Pozorište, SKUD, Razvoja agencija, Biblioteka i Centar za kulturu, tvrdi da Gradska uprava zbog neusvajanja rebalansa nije bila u mogućnosti da izmiri stvorene obaveze iz 2023. godine.

“U cilju pronalaženja rješenja predlažemo da direktori ustanova potpišu slične nardbe kao što je to učinio gradonačelnik i na taj način isplate dugovanja koja imaju”, navodi se u Petrovićevom dopisu.

Petrovićeva opravdanja Đurđević naziva nevjerovatnim i sramnim i ističe da za realokacije budžetskih sredstava nije ni tražio potvrdu Skupštine grada, nego je samoinicijativno izvšio mnogobrojne realokacije u gradskom budžetu vriojedne više od milion maraka.

“Pored toga, uvidom u prijedlog Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta grada Bijeljina za period januara do kraja septembra 2023. godine proizilazi da je gradonačelnik samo u ovom periodu nenamjenski potrošio 3.173.113 KM budžetskih sredstava”, naveo je Đurđević.

Kada je riječ o prijedlogu Petrovića da direktori ustanova treba da potpišu naredbe kao što je to učinio i gradonačelnik za pozicije na kojima nije bilo dovoljno sredstava, Đurđević upozorava da to povlači i odgovornost i da je u suprotnosti sa zakonom.

Izvor: Agencije