Morbilama zaražena 32 lica

30.03.2024. - Društvo

U Republici Srpskoj prijavljena su 32 slučaja oboljelih od morbila, a najviše ih je u Banjaluci – 16, te u Bijeljini 13, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Mrkonjić Gradu, Prnjavoru i Laktašima prijavljen je po jedan slučaj zaraze.

Najveći broj oboljelih je starosti od jedne do četiri godine, čak 12 mališana, dok su među oboljelima i dvije bebe mlađe od godinu dana, ali i osam lica starijih od 30 godina.

Iz Instituta su naveli da domovi zdravlja u Srpskoj imaju na raspolaganju MRP vakcinu, te apeluju da roditelji na vrijeme vakcinišu svoju djecu jer je to jedini vid zaštite protiv ove bolesti.

Dom zdravlja Banjaluka prijavio je epidemiju morbila 8. marta.

Svjetska zdravstvena organizacija je polovinom februara upozorila da će više od polovine svjetskih zemalja biti izloženo velikom ili veoma visokom riziku od pojave morbila do kraja godine ukoliko ne budu preduzete hitne preventivne mjere.

Morbile su visoko zarazna bolest. U slučaju izloženosti virusu morbila obolijeva najmanje 95 odsto nevakcinisanih lica. Virus morbila je aktivan u vazduhu ili na zaraženoj površini do dva časa nakon izlaganja nevakcinisanog lica virusu.

Izvor: Agencije