Mladić u Danskoj ubio troje u šoping centru

04.07.2022.

Tri su osobe ubijene u pucnjavi sinoć u trgovačkom centru u Kopenhagenu, saopštila je danska policija, izvijestivši o više ranjenih, među kojima je troje u kritičnom stanju.

Osumnjičenik, 22-godišnji Danac koji pri hapšenju nakon pokolja nije pružao otpor, poznat je policiji, „ali tek površno“, rekao je glavni inspektor kopenhaške policije Soren Tomasen na pres konferenciji.

– Tri su osobe ubijene, a više ih je ranjeno, među njima je troje u kritičnom stanju – rekao je Tomasen.

Poznat policiji, ali „tek površno“

Motiv osumnjičenika kojeg policija opisuje kao 22-godišnjeg „etničkog Danca“, još nisu sasvim jasni. Poznat je policiji „ali tek površno“ – dodao je Tomasen.

– To nije neko koga dobro poznajemo – kaže Tomasen.

Ubijeni su muškarac u četrdesetim godinama i dvoje mladih čija dob nije otkrivena.

– Na društvenim mrežama se može pročitati da je riječ o rasističkom i o drugom motivu, ali ne mogu reći da imamo nešto što bi potvrdilo to u ovom trenutku – dodao je voditelj istrage.

Nije isključena mogućnost terorizma

Policija je ipak potvrdila da pregledava videosnimke objavljene na internetu na kojima je osumnjičenik uperio pušku sebi u glavu, što postavlja pitanje njegova psihičkog stanja. Istražitelji su ranije rekli da ne isključuju mogućnost „terorizma“, ali su pretpostavili da je napadač djelovao sam.

Dva dana nakon prolaska Tour de Francea kroz danski glavni grad, velik broj policajaca je raspoređen na mjestu pucnjave i na više mjesta u Kopenhagenu.

Pucnjava se dogodila oko 17.30 sati po mjesnom i po srednjoevropskom vremenu, što je potaknulo paniku. U trgovačkom centru je bio veći broj posjetitelja jer se u obližnjoj dvorani trebao održati koncert britanskog pjevača Harryja Stylesa koji je poslije otkazan.

 

izvor.Aloonline/FOTO:Twitter