Javna kuhinja za bebe prepolovila broj korisnika zbog divljanja cijena, postoji i lista čekanja

03.07.2022.

Krajem prošle godine imali smo oko 70 korisnika naše javne kuhinje za bebe, ali smo zbog rasta cijena bili prinuđeni da smanjimo broj na 30 redovnih korisnika, a ostalima pakete pomoći dajemo kada dobijemo veću donaciju.

Kazala je ovo za „Nezavisne novine“ Aida Sadiković Mehonić, osnivačica Udruženja „Obraduj nekoga“ iz Bratunca, koje je otvorilo prvu javnu kuhinju za bebe.

Kako je istakla Sadiković Mehovićeva ekonomska kriza, koja potresa svaki segment bh. društva, nije zaobišla ni javnu kuhinju za najmlađe članove našega društva.

– Cijena našeg dnevnog obroka je ranije bila šest KM, ali je sada zbog poskupljenja izašla skoro na devet KM, što nam je značajno otežalo rad – rekla je Sadiković Mehovićeva.
Dodala je da su zbog sve veće cijene goriva morali da promijene i koncept rada.

– Sada nam korisnici dolaze na svakih 15 dana po svoje pakete koji su im dovoljni za petnaestodnevni period – kazala je Sadiković Mehovićeva.

Istakla je da im na svakih 15 dana dođe oko 30 stalnih, najugroženijih korisnika, ali da se za pomoć javlja i njih do 100.

– Ukoliko neko donira, na primjer, paletu mlijeka, onda pozovemo i korisnike koji su na listi čekanja – navela je Sadiković Mehovićeva.
Pojasnila je da su najčešće korisnici njihove javne kuhinje bebe koje nose pelene.

– To znači da su nam korisnici bebe do dvije i po godine starosti, osim ako je u pitanju dijete koje zbog zdravstvenih problema mora pelene nositi duže, onda je i takvo dijete korisnik – istakla je Sadiković Mehovićeva.

Dodala je da su zbog porodiljskih naknada promijenili pravila.

– Sada umjesto majki koje imaju bebu do 12 mjeseci, a imaju primanja, radije uzimamo i bebu koja ima više od 12 mjeseci, a nema primanja, jer je starija od godinu dana – rekla je Sadiković Mehovićeva, ističući da su zbog toga najčešći korisnici bebe od 12 mjeseci do dvije i po godine.

Kako je navela, besplatan bebi-šop, koji postoji u sklopu ovog udruženja, i dalje je otvoren i nudi garderobu i igračke za sve bebe koje su stalni korisnici.

– Garderobu i igračke mogu uzimati i svi drugi koji su u stanju socijalne potrebe, a imaju bebe, posebno kada imamo donacije, onda ih pozivamo – kazala je Sadiković Mehovićeva.

Naglasila je da je u okviru ovog projekta za potrebe 30 beba za godinu dana potrebno i do 180.000 KM, te da zbog teške materijalne situacije i rasta cijena zasad ne planiraju proširenje svojih usluga.

– Bili bismo zadovoljni da sve ostane na ovom nivou i da nam se smanji broj korisnika, što bi značilo da bolje žive i da nemaju potrebu za pomoći – navela je Sadiković Mehovićeva.

Kako ističe, iako im se donatori i dalje redovno javljaju da pruže pomoć, kriza je uticala na smanjenje broja onih koji mogu pomoći.

– Mi pozivamo svakodnevno donatore, javljaju nam se i donatori i društveno odgovorne kompanije. Ali ova kriza je smanjila njihov broj, pa sad imamo slučajeve da ljudi koji su do neki dan pružali pomoć, sad istu pomoć traže od nas – zaključila je Sadiković Mehovićeva.

izvor:Aloonline/FOTO: Udruženje “Obraduj nekog”