Da djeci lakše prođu bolnički dani

21.02.2024. - Društvo

Udruženje za podršku i promociju prava djece i roditelja „Moje dijete” uputilo je inicijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da sva djeca do 15 godina dobiju pravo na pratnju jednog od roditelja ili staratelja, tokom ležanja u bolnici.

Responsive image

“Naime, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, član 35, propisuje da djeca do 15 godina imaju pravo na pratnju, ukoliko postoji medicinska indikacija.”

Zbog toga, uglavnom, porodični ljekari, samovoljno tumače šta je medicinska indikacija i procjenjuju da djetetu ne treba pratnja, pa onda majka ne može da ide uz dijete jer ne dobije za sebe uputnicu.

Ili ide, ali mora da plati ležanje – navode iz Udruženja. Kako su istakli u saopštenju, tako su djeca ali i roditelji, stavljeni u neravnopravan položaj, jer od toga kako će porodični ljekar protumačiti šta je medicinska indikacija, zavisi da li će uz dijete biti majka tokom liječenja u bolnici.

“Zbog svega navedenog, tražimo da se ukine sporni dio u Zakonu gdje piše “ukoliko postoji medicinska indikacija” te da svako dijete ima pratnju.

Dovoljna medicinska indikacija je, svakako, stres koji će dijete doživjeti ukoliko ostane samo u bolnici, pored traume zbog koje ostaje. Zašto treba uopšte da postavljamo pitanje da li je djetetu potrebna majka u bolnici, zar to ne treba da bude normalna i podrazumijevana stvar”, kazala je predsjednica Udruženja “Moje dijete”, Jelena Bjelica.

Ona je istakla da se u cijelom svijetu podrazumijeva da će majka ili otac biti uz dijete tokom liječenja u bolnici, a tokom porođaja je normalno da neko bude uz porodilju, samo se kod nas uvijek mora boriti oko toga.

“Vrijeme je da i nama normalne stvari postanu konačno normalne.”

“Majka je djetetu neophodna u bolnici. Nema potrebe da doktor o tome odlučuje, njegovo je da liječi. Mamino je da njeguje, voli, mazi, uz nju sve manje boli i lakše prođe. Dovoljna medicinska indikacija je što će dijete dobiti stres ako ostane samo u bolnici i jaku traumu”, istakla je Bjelica.

Izvor: Glas srpske