Mještani ogorčeni, jer lutalice napadaju stoku, akivisti poručili “psi se ne smiju ubijati” (Video)

21.02.2024. - Društvo

psi_lutalice103.jpeg

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da je izvjesni lovac iz puške usmrtio najmanje 20 pasa lutalica u selu Caparde u opšini Osmaci, gdje mahom žive Bošnjaci povratnici.

Reporter se juče u ekipi s članovima Udruženja “Prijatelji životinja” uputio na lice mjesta. Prvo su se javili u Policijsku stanicu Osmaci, gdje im je određena patrola koja će s njima izaći na lice mjesta, odnosno do “Hajrine njive”, gdje su pobijeni psi lutalice navodno zakopani.

U pratnji policije pronašli smo lokaciju. Hrpa šute i crijepa, izorana zemlja. Dok aktivisti Udruženja, u saradnji s policijom, uklanjaju crijep, svježe dovezen na tu lokaciju, s vrha sela se ukaza grupa mještana. Nemate vi ovdje šta tražiti! Ovo je privatni posjed! Marš odavde – dočekaše nas, piše Avaz.

Dok su aktivisti pokušavali objasniti, sve je više mještana dolazilo. Ne žele se snimati ni fotografirati.

Nemoj da bi neko upalio kameru – govore.

Psi lutalice

Kad su se strasti malo smirile, poče normalnija priča.

“Pa mi ne možemo živjeti od pasa lutalica”,  govore mještani uglas.

Nekome zaklali koze, nekome ovcu, nose obuću, ma milion problema istresoše pred nas mještani. Zajedno s policijom, objašnjavamo da mi nemamo puno veze s tim, ali, avaj”, oni svoje.

Nakon dva sata pojavio se svjedok (identitet poznat redakciji) koji je vidio kako lovac ubija pse po putevima sela Caparde i čak je to snimio. Odlučio je otići u Policijsku stanicu i sve prijaviti, kao i prijetnje koje dobija prethodnih dana.

 

“Vidio sam ljude kako sakupljaju novac, dogovaraju se da plate lovca da poubija pse. Vidio sam ga kada je došao, nategao pušku i, u prisustvu mještana, počeo da puca. Sve sam to vidio. Vidio sam kada su pse kupili u kolica i vozili na Hajrinu njivu. Sve sam ovo rekao policiji”, kaže svjedok.

Anda Šandal-Karić, predsjednica Udruženja “Prijatelji životinja”, takođe je dala izjavu u policiji.

“Zaprimili smo veći broj prijava da se u mjestu Caparde desio masovni odstrel pasa. Sve smo prijavili, čekamo reakciju nadležnih institucija”,  izjavila je Šandal-Karić.