U Bijeljini ima dovoljno HPV vakcina

28.02.2024. - Društvo

U bijeljinskom Domu zdravlja ima dovoljno HPV vakcina koje su najbolja mjera zaštite od određenih malignih oboljenja, potvrdio je za portal “Bijeljina.com” dr Mladen Grujičić, načelnik Higijensko – epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina. Doktor Grujičić kaže da se u svakom mjesecu vakciniše određeni broj djece HPV vakcinom, iako to još uvijek nije u onom obimu koji bi se očekivao. Naučno je dokazano da devetovalentna vakcina štiti od tipova HPV koji izazivaju 90% svih slučajeva raka grlića materice I 90 odsto svih slučajeva genitalnih bradavica. Riječ je o vakcini koja štiti od šest(6) vrsta raka.

Responsive image

O značaju i prednosti ove vakcine bijeljinski zdravstveni radnici upoznaju roditelje i djecu na predavanjima koja se organizuju po školama. S obzirom na to da u Bijeljini još uvijek nije u nekom većem broju obavljeno vakcinisanje ovom vakcinom, doktor Grujičić kaže da ljudima, očigledno, treba izvjesno vrijeme da se uvjere u bezbjednost i učinkovitost ove vakcine. 

 Pravovremeno vakcinisanje štiti zdravlje

“U zapadnim zemljama, koje su puno ranije počele primjenjivati HPV vakcinu, drastično je smanjeno oboljenje grlića materice kod žena. Važno je naglasiti i to da žene, koje se pravovremeno, u mlađem uzrastu, vakcinišu ovom vakcinom, ne bi bile izložene ovoj bolesti. Naša preporuka roditeljima je da vakcinišu djecu u starosnoj dobi od jedanaest (11) do petnaest (15) godina ovom vakcinom, kada je njen efekat i najveći i kada je vakcina dostupna besplatno. Naravno, i djeca starija od petnaest godina mogu se vakcinisati HPV vakcinom, ali tada se vakcinisanje obavlja u Institutu javnog zdravstva Republike Srpske i tada se vakcina plaća. Prije nego što se pristupi vakcinisanju, obavlja se pregled kod doktora porodične medicine. Vakcinisanje se obavlja uz prisustvo roditelja, odnosno staratelja. Što se tiče nekih propratnih pojava, uglavnom je riječ o lokalnim reakcijama organizma na ovu vakcinu”, kaže doktor Grujičić, naglašavajući das u istraživanja potvrdila da je ova vakcina bezbjedna, efikasna i kvalitetna.

Bijeljina.com