Da li se pretjeruje: U Kini i morske životinje testiraju na koronavirus

19.08.2022.

Ribe, rakovi, pa čak i škampe u kineskom primorskom gradu Xiamen testiraju se na koronavirus, a što je dio napora da se obuzda pandemija. Ovo je izazvalo ismijavanje i kritike kod onih koji smatraju da je to besmisleno.

 

Na društvenim mrežama objavljeni su videozapisi na kojima se vide kako ljudi, odjeveni u zaštitna odjela, uzimaju uzorke od riba i rakova. Za neke je to pokazatelj da se pretjeruje u politici “nula zaraženih koronavirusom”.

U Kini se od početka pandemije provodi masovno testiranje, primjenjuje se dug karantin i zaključavanje (lockdown). Međutim, visokozarazni omikron soj koronavirusa postao je veliki izazov, uprkos izrazito restriktivnim epidemiološkim mjerama.Vlast Xiamena je zatražila od ribara da ulovljene morske životinje testiraju na koronavirus. Optužili su ribare da su od juna ove godine “ilegalnom trgovinom” i “ilegalnim kontaktima” u provinciji Fujian širili ovaj virus te da su time društvu prouzrokovali veliku štetu.

U spomenutom gradu, koji ima skoro 4,3 miliona stanovnika, danas je registrovano 10 osoba pozitivnih na koroanvirus, čime je ukupan broj pozitivnih porastao na 65. Sredinom ove sedmice počela je primjena masovnog testiranja u tri ciklusa.Profesor na Univerzitetu za biomedicinske nauke u Hong Kongu Dongyan Jin je izjavio za CNN da je testiranje morskih životinja uzaludno trošenje resursa. Poručio je da bi fokus trebao biti na ljudima, a ne na ribama. Govoreći o tome zašto smatra da je to uzaludno, napomenuo je da je malo izgledno da će riba biti pozitivna na virus te da će ga prenijeti na čovjeka. Prema njegovim riječima, ne postoji dokaz da se koronavirus može prenijeti sa ribe na čovjeka.

Kineski zvaničnici su ranije isticali da se koronavirus širio i zbog uvozne smrznute morske hrane. Međutim, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) od početka pandemije ukazuju da ne postoje dokazi da se virus može prenijeti sa ambalaže te hrane ili sa same hrane.

U Centru za dobrobit i zdravlje životinja Univerziteta Hong Kong su početkom ove godine naglasili da je rizik prijenosa virusa sa životinje na čovjeka zanemarljiv. Postoje i navodi da se stoka, voće, pa čak i usjevi testiraju na koronavirus, prenosi CNN.