Ovdje su Beograđani jeli prvi sladoled i najslađu alvu

03.02.2024. - Društvo

Prvi put posle 172 godine čuvena beogradska poslastičarnica “Pelivan” je zatvorena. Tim povodom, ova poslastičarnica se oglasila na društvenim mrežama i objasnila šta se krije iza ove odluke.

Responsive image

O svemu ćemo vas naknadno obaveštavati, ali ono što je za sada sigurno, naredna tri meseca Pelivan će biti zatvoren. I glavno pitanje koje dobijamo od svih koji su upoznati sa promenama jeste da li ćemo mnogo promijeniti prostor. Da, hoćemo! Ali, postoji jedno veliko ali, naveli su iz Pelivana.

U objavi na društvenoj mreži X naveli su da je cijeli projekat urađen u duhu starog Beograda, i da neće odstupati od onoga što je njihov glavni simbol – tradicija.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJAFOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJAFOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJAFOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJAFOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

“Sada radimo punom parom i nestrpljivo čekamo dan kada ćete ugledati sve promjene koje smo vam spremili”, dodali su oni, piše Blic.

Poslastičarnica Pelivan je jedan od simbola Beograda.

Rvač Mustafa Pelivanović davne 1851. godine ostvario je najslađu pobedu u životu, kada je u meču savldao jednog Turčina i od od novca dobijenog za pobedu otvorio danas kultnu poslastičarnicu.

Jedinstvena poslastičarnica u Bulevaru kralja Aleksandra nadomaak Kalemegdana zadržala je do danas prvobitno ime, a i mnoge od poslastica.

“Kada je počeo “Pelivan” da radi prodavali su se tradicionalni kolači: baklave, sudžuk i alve. Kasnije su došle šampite i krempite, a danas imamo pored tih i savremene poslastice kao što je, primera radi, čiz kejk”, ispričao je ranije za Blic Mussab, Mustafin čukununuk, koji zajedno sa braćom Barom i Suhaibom drži poslastičarnicu.

Pelivan je poznat i po sladoledu, a za njegov sadašnji ukus Beograđani duguju zahvalnost Mussabovom djedu Aziru Pelivanoviću bez kojeg ne bi bilo ni poslastičarnice.

Kada su Nijemci u bombardovanju 1941. srušili njihovu staru posalstičarnicu kod zgrade Albanije, Azir je u rekordnom roku poslastičarnicu preselio na novu lokaciju, na kojoj se nalazi i danas.

U ovoj poslastičarnici Beograđani su pojeli prvi sladoled na kugle.

Sladoled se u Pelivanu već više od 80 godina pravi po istom receptu, a ni danas nije rijetkost da se i po 30 minuta čeka red za ledenu poslasticu kod Pelivana.

Izvor: Srpska info