Posao koji se mora izuzetno voljeti

21.02.2024. - Društvo

Povodom Svjetskog dana turističkih vodiča, 21. februara, razgovarali smo sa Branislavom Aleksićem(52), turističkim vodičem Turističke agencije “Happy travel” o ovoj izuzetno zanimljivoj i dinamičnoj profesiji.

Branislav, hotelijer po struci, više od dvadeset godina radi kao turistički vodič.

“Na neki način, zatvorio sam krug u ovoj branši, od hotelijerstva, ugostiteljstva, pa do turizma. Da bi čovjek mogao uspješno obavljati ovaj posao, mora ga, prije svega, voljeti. Može se ovaj posao, kao i svaki drugi, uostalom, otaljavati, ali, onda je to nešto drugo. Ovo nije porodični posao, jer podrazumijeva veliko odricanje, česta putovanja i odsustvovanja od kuće, pri čemu porodica dosta trpi. Sada sam sretno razveden, ali sam imao podršku porodice”, kaže, uz smijeh, Branislav.

“U svemu je neophodna ljubav, elokventnost, dobra komunikacija, jer svakog gosta i putnika moramo poštovati i pokloniti mu maksimalnu pažnju. Naravno, u ovom poslu postoje stalni vodiči, koji su zaduženi za određenu teritoriju, grad ili državu. Imamo vodiče koji putuju s grupom turista i zaduženi su za kompletan program putovanja. Razlike i u tome postoje. Najlakše je naučiti određeni sadržaj, ali veliki problem može predstavljati prezentacija određenog sadržaja. Mora se imati u vidu i starosna dob grupe, da li su u pitanju osnovci, srednjoškolci ili odrasle osobe. Zavisno od destinacije koja se posjećuje, mora se dozirati i količina informacija koje ćete im saopštiti.

Svakom putniku morate biti na usluzi

Bukvalno, morate pratiti i poštovati svakog putnika. U svemu tome treba imati mjeru, dobro osjetiti kada je pravi trenutak da putnicima nešto ispričate i saopštite neke nove zanimljive sadržaje. Svaka naša priča mora imati određeni smisao, poruku, morate ispričati neku zanimljivost. Puno toga o jednom gradu ili destinaciji možete prikupiti od lokalnog stanovništva. Turisti najduže i pamte upravo te zanimljive priče o određenom gradu, trgu, objektu ili bilo čemu drugom. Naravno, sve zavisi o kojoj destinaciji je riječ. Kada ste u Grčkoj i kada turisti žele da posjete Meteore, onda turistički vodič mora biti dobro pripremljen za taj fakultativni izlet, sa svim neophodnim podacima.

Prvi ustajemo, zadnji liježemo u krevet

Inače, turistički vodič na svakom putovanju prvi ustaje rano ujutro, zadnji liježe u krevet. Sve se mora ispratiti, svakom detalju mora se posvetiti maksimalna pažnja. Moje iskustvo govori, da je najbolje da vi “putujete zajedno sa putnicima”, a ne “da ih vodite” na određenu turističku destinaciju. Mlađe generacije više koriste moderne tehnologije, ali, ja i dalje vjerujem da je ljudska izgovorena riječ broj jedan u svakoj komunikaciji”.

Branislav Aleksić kaže da je kroz ovaj posao upoznao brojne evropske gradove i zemlje. Kulturu, arhitekturu, gastronomiju, prirodne ljepote, sve je to on upoznao radeći ovaj posao.

“Za mene je Grčka posebna, jer sam šest godina radio i živio u Grčkoj. Grčka mi je u srcu i to je moja druga država. Obožav Italiju, volim i Tursku. Kod našeg naroda vladaju predrasude o Turskoj, a moje lično mišljenje je da su Turci najveći i najbolji ugostitelji. Na bogatom sjeveru Evrope malo su ”hladniji” ljudi, ali su i oni veoma korektni prema turistima. Svaka kultura nosi svoje osobenosti i specifičnosti”

Pijaca je duša jednog grada

“Nijedan grad, državu, kulturu ili naciju ne možete upoznati ukoliko se malo ne “pomiješate s narodom”, ukoliko ne odete na njihovu pijacu, u ribarnicu, kafić. Pijaca je duša jednog grada. U Italiji možete popiti kafu za dva eura, ukoliko je pijete stojeći, a, ukoliko sjednete, ta kafa košta pet eura. Morate se saživjeti sa tim gradom ili destinacijom, sa ljudima, da biste osjetili ritam njihovog života. Mlađi ljudi, okrenuti modernim tehnologijama, na putovanjima više traže zabavne sadržaje, diskoteke. Manje ih zanima arhitektura, spomenici. Specijalizovane ture podrazumijevaju i specifične sadržaje. Kada vodim studente Bogoslovskog fakulteta, onda utvrđujemo poseban protokol putovanja, posjetu manastirima, vjerskim objektima, mitropolijama. Sve se mora ispoštovati do najsitnijeg detalja. Komunikacija u ovom poslu je izuzetno važna, jer će nam upravo takvo ophođenje neke putnike ponovo dovesti u agenciju.

Raduje me kada me putnik nakon izvjesnog vremena prepozna i pozdravi

Moja lična satisfakcija je kada me, nakon obavljenog putovanja, vidi i prepozna putnik s druge strane ulice, pređe ulicu i pozdravi me. To je moj najveći uspjeh i najveća radost. Agenciju “Happy travel” već prepoznaju mnogi na putovanjima po Evropi, jer smo ostavili dubok trag. Nastojimo da se širimo i da još više napredujemo u ovom poslu. Putovanja mogu trajati tri dana, tokom vikenda, a mogu to biti i desetodnevna zanimljiva putovanja po Evropi. Naravno, možda i kod mene ima neostvarenih želja i tajni, ali neka to ostane za neki drugi razgovor”, kaže Branislav Aleksić, turistički vodič Agencije “Happy travel”.

 Branislav podsjeća da Turistička agencija “Happy travel” već u martu nudi neka zanimljiva i nezaboravna putovanja, kao što je ostrvo Egina, Rim, Palić, Sjeverna Italija i brojne druge destinacije.

Nudimo brojna zanimljiva putovanja

“Turisti iz cijele Republike Srpske žele da posjete ostrvo Egina. U pitanju je pokloničko putovanje, preko puta Pireja u Grčkoj. U pitanju je ženski manastir koji se zatvara s vanjske strane po zalasku sunca, dok se otvara kada se sunce ujutro pojavi. Može to biti i kombinovano putovanje, koje podrazumijeva posjetu Atini, Meteorima, Solunu, tako da uz pokloničko putovanje obezbijedimo i druge zanimljive sadržaje.

Takvo putovanje imamo 10. marta (Egina), put u Milano organizujemo od 14. do 17. marta, organizujemo i osmomartovska putovanja. Putovanje u Rim avionom organizujemo od 14. do 17. marta, a preporučio bih i Toskanu. Zanimljiva je i tura za Budimpeštu, petnaestog marta, ali i od 22. do 24. marta. U aprilu, od 23. do 28. aprila, nudimo zanimljivo putovanje u Andaluziju. Nudimo i putovanje u Temišvar, 27. aprila, u grad koji je relativno blizu, ima zanimljivu istoriju, brojne spomenike kulture. Nudimo u aprilu i putovanje u Atinu. Bukvalno, sve zanimljive destinacije možete posjetiti u aranžmanima Turističke agencije Happy travel. Ostalo je još dovoljno mjesta na nabrojanim destinacijama, a na turistima je da odluče šta je za njih najprihvatljivije i šta će im u određenom vremenskom periodu najviše odgovarati”, kaže Branislav Aleksić, turistički vodič Turističke agenicje “Happy travel”.

Bijeljina.com