Aerozagađenje u Bijeljini ugrožava zdravlje građana

22.02.2024. - Društvo

Građanima Bijeljine i ove zime aerozagađenje ugrožava zdravlje.

vazduh

Vazduh u Bijeljini, upozoravaju ekolozi, zagađuju ogroman broj kotlovnica i privatnih ložišta u kojima se koriste loši energenti kakav je ugalj sa visokim sadržajem sumpora ili različite vrste otpada. Dodatan problem predstavlja i veliki broj vozila jer grad nema nikakav gradski prevoz.

Ekološki aktivista i član Planinarsko-ekološkog društva “Majevica” Helena Stojić upozorava da se rješavanju ovog problema mora sistemski pristupiti. 

“BiH je u vrhu ljestvice po zagađenosti i lošeg kvaliteta vazduha u svijetu. Nažalost, čak smo prvi u Evropi po broju smrtnih slučajeva čiji je uzrok zagađen vazduh koji se svakodnevno udiše”, pojašnjava Stojić.

Ona kao razlog navodi nedostatak zelenih površina, drvoreda i urbanih šuma, kao i stambenu gradnju koja je poslednjih decenija u ekspanziji, a koja ne podrazumijeva prirodno strujanje vazduha između višespratnica.

Ispitivanje kvaliteta vazduha se vrši po principu 24-oro časovnog uzorkovanja na lokacijama označenim kao „Centar“, „Toplana“ i „Žitopromet“ u Bijeljini. Granicu dozvoljenih vrijednosti polutanata najčešće prelaze čvrste čestice čađi, prašine i kiselih hemijskih jedinjenja. 

Aerozagađenje predstavlja problem svim građanima, a naročito astmatičarima i hroničnim bolesnicima kojima otežano disanje ugrožava zdravlje. Lokalne vlasti o ovom problemu skoro da i ne govore. Do sada nije urađena nijedna ozbiljna studija koja bi ponudila rešenja koja bi poboljšala kvalitet vazduha koji udišu Semberci. 

Stručnjaci smatraju da je jedno od rješenja prelazak na alternativne izvore energije kao što su gas i geo-termalna voda kojom je Semberija veoma bogata. Time bi, tvrde, došlo do drastičnog poboljšanja kvaliteta vazduha u zimskom periodu.

Izvor/Foto: Info Bijeljina