Petrović se nepozvan pojavio na sastanku Minića i poljoprivrednika u Bijeljini (Foto)

02.02.2024. - Društvo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić, juče je boravio u Bijeljini, a gradonačelnik Ljubiša Petrović se na sastanku pojavio iako, kako tvrdi, nije bio pozvan.

Responsive image

Petrović kaže da je Minić sazvao sastanak sa „pojedinim poljoprivrednicima i predstavnicima udruženja poljoprivrednika“, u Područnoj privrednoj komori.

“No, sve to, nije mi smetalo i nije me spriječilo da sastanku prisustvujem kao gradonačelnik Bijeljine, grada sa najvećom žitnicom u našoj zemlji i da na sastanku predstavljam sve one poljoprivredne proizvođače koji nisu pozvani, a iščekuju odgovore na brojna pitanja, jer od tih odgovora zavisi egzistencija i opstanak poljoprivrednih proizvođača”, objavio je Petrović na Fejsbuku.

Kako kaže, glavna tema razgovora bila je sanacija i nadoknada štete poljoprivrednim proizvođačima, koja je izazvana Afričkom kugom svinja. Petrović je rekao da je u toku isplata još jedne tranše u iznosu od četiri miliona KM od strane Ministarstva poljoprivrede (odobrena sredstva), a perema procjenamam ostaje za isplatu još četiri miliona KM.

Petrović tvrdi da je ministar dao obećanje da će i preostali iznos biti isplaćen do kraja februara tekuće godine.

“Ako se ovo obećano ispuni, nećemo imati zamjerku i čestitaćemo ministru i nadležnima na ispunjenom obećanju, ispoštovanom dogovoru i ispunjenoj obavezi prema onima koji nas hljebom hrane, prema našim poljoprivrednim proizvođačima od kojih su neki tokom epidemije AKS izgubili sve što su imali. Zarad korektnosti i pravednosti, treba biti čovjek i reći da je cjenovnik za isplatu štete pristojan, ali isto tako reći da će kompletnom isplatom štete sve i jedne eutanazirane svinje, Ministarstvo poljoprivrede biti jedno od rijetkih, ako ne i jedino, koje je to uradilo u 100 odstotnom iznosu, ne isključujući one poljoprivredne proizvođače koji nisu registrovani”, dodaje Petrović.

Istovremeno, kritikovao je Narodnu skupštinu RS što po hitnoj proceduri nije usvojila zakon o afričkoj kugi svinja.

Izvor: Srpska info