Kako funkcioniše srpska verzija sistema “Amber alert” (Video)

01.11.2023. - Aktuelno

Za nestalom djecom u Srbiji više neće tragati samo policija.

kako_funkcioni__e_srpska_verzija_sistema_amber_alert__video_99.jpeg

Sistem za hitno obavještavanje javnosti “Pronađi me” počeo je sa radom, a važnu ulogu u njegovoj primjeni će imati i mediji i građani.

O tome smo opširnije govorili sa gostom Teme dana u Centralnim vijestima Igorom Jurićem, direktorom Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

“Prvi i osnovni kriterijum jeste da je dijete u životnoj opasnosti. U svakom slučaju, sistem će se automatski pokrenuti onog momenta kad se prijavi nestanak, recimo, djeteta mlađeg od sedam godina, ili kada je dijete mlađe od 18 godina, a recimo, ima problem ili neke lakše intelektualne teškoće, neki oblik invaliditeta ili slično”, rekao je Jurić.

“Takođe, jeste ključno to ako se pouzdano zna da je dijete žrtva trgovine ljudima ili kriminalne otmice. Tada se sistem pokreće. Ono što jeste zaista važno, sistem će se pokretati kada su djeca maloljetnici do 18 godina starosti”, dodao je.

Rekao je da je plan da se sistem gradi u dvije faze.

U ovoj prvoj fazi, što je bilo teško uraditi, je to da će sistem kada se pokrene, najprije mediji, TV i radio stanice, dobiti informaciju na teritoriji cijele Srbije. Pričam i o nacionalnim i o lokalnim medijima – imaće obavezu da u prvih osam sati na svakih 30 minuta prekidaju program. Kada se prekine program televizije će imati obavezu da prikazuju jedan formatirani poster, na tom posteru će biti fotografija djeteta, osnovne informacije i eventualno neki detalji iz same istrage, gdje je dijete zadnji put viđeno, šta je imalo na sebi, da li ima možda neki ožiljak i slično, kako bi građani mogli lakše prepoznati nestalo dijete”, objasnio je i nastavio:

“Takođe, radio emiteri će imati obavezu da objavljuju jedan formatirani audio zapis. I mobilni operateri će morati poslati poruku. Svi građani su 25.10, kada je sistem pušten u rad dobili poruku informativnog karaktera da je sistem pušten u rad. Međutim, kada dijete nestane to će biti jedan drugi tekst da je nestalo dijete, da se treba posjetiti sajt MUP-a, ili slično”, izjavio je.

Rekao je da je u prvoj fazi uključen i aerodrom “Nikola Tesla” koji će imati obavezu da na LЕD ekranima objavi informaciju o nestanku djeteta.

Osim toga, na auto-putevima na bimovima će biti objavljene informacije o nestanku djeteta.

Izvor: ATV