Letovi na relaciji Tuzla – Istanbul mogli bi početi u martu

01.02.2024. - Aktuelno

Grčka aviokompanija Lumiwings uskoro bi trebala saobraćati na relaciji Tuzla – Istanbul. Nedavno je stiglo odobrenje turske državne direkcije za letove na pomenutoj relaciji, a Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) trenutno radi na tehničkim pripremama za uspostavljanje linije.

Responsive image

Prema informacijama sa MAT-a, letovi na relaciji Tuzla Istanbul mogli bi početi u martu. Do marta trebaju se utvrditi cijene karata, koliko će biti letova u toku sedmice i druge informacije od koristi za putnike.

Pored aktivnosti na uspostavi novih linija na MAT-u se intenzivno radi na pronalasku novčanih sredstava za ugradnju navigacionog sistema ILS CAT 3. Urađena je studija, a ako projekt bude implementiran na MAT će moći slijetati i polijetati evioni u uslovima minimalne vidljivosti.

Sisteme ILS CAT 3 u regionu imaju aerodromi u Beogradu i Zagrebu. Bosna i Hercegovina, generalno gledano, zbog magle ima probleme na svim aerodromima, a MAT je jedini aerodrom u BiH na koji se može postaviti navigacioni sistem ILS CAT 3.

Izvor: Srpska info