Otišli smo malo do majstora (Foto/Video)

15.01.2023. - Aktuelno

Danas, 15. januara, širom svijeta se obilježava ne tako poznati Međunarodni dan automehaničara i vozača. Posjetili smo automehaničarsku radionicu u Banjaluci i raspitali “kako ide posao”.

Prvi automobil na područje BiH stigao je davne 1902. godine i tada je taj čudesni izum koji će promijeniti navike čovječanstva izazvao veliku pažnju.

Tokom vremena koje je uslijedilo, kada su automobili postali dosupniji, počeo je da se razvija i automehaničarski zanat koji je i sam evoluirao zajedno sa tehnologijom proizvodnje četvorotočkaša.

U BiH je prošle godine uvezeno 55.224 automobila, za čiju kupovinu je izdvojeno 799.194.426 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Utisak je da je automobila sve više, a na ulicama Banjaluke u određenim periodima svakog dana može se primjetiti kolaps u saobraćaju, pogotovo za vrijeme odlaska i dolaska sa posla.

Skoro da nema domaćinstva koje ne posjeduje minimalno jedan automobil i reklo bi se da automehaničari nemaju vremena da prime sve mušterije.

Direktor auto škole “Volan” i istoimene automehaničarske radionice u Banjaluci, Milenko Stanetić, objasnio je da su danas moderni automobili izdržljiviji, manje se kvare i nema potrebe za tako čestim odlaskom kod majstora.

“Kada se uradi dobar remont na autu, majstor se ne mora posjećivati minimum pola godine”.

Najčešći kvarovi, priča on, zavise od godišnjeg doba. Ljeti su to obično klima-uređaji, a zimi punjenje alternatora i akumulatora.

Gužvi uvijek ima u radionicama kod najpouzdanijih majstora, a one su najveće za vrijeme ljetnih odmora i zimi.

“Ljeti ljudi obično prije odlaska na odmor dođu da urade servis čisto da bi bili sigurni pije odlaska na neki dalji put, a zimi vozači žele da opreme svoja auta na uvijek nepredvidive minuse”, ispričao je Stanetić.

Prateći svakodnevne vijesti i ovogodišnji porast inflacije i cijena, vozači su se plašili poskupljenja usluga automehaničara, ali Stanetić uvjerava da je ovo branšu mimoišlo drastično povećanje cijena.

“Nismo imali žalbe naših mušterija jer nije došlo do velikog povećanja cijena. Troškovi zavise od vrste kvara i procesa popravke. Nešto se završi za sat vremena, a oni kompleksiniji za minimalno osam sati. Nema tu velikih promjena, tako je uvijek bilo”.

Stanetić kaže da i u ovom zanatu, kao i svuda, fali radnika, ali da bi se oni zadržali treba im pružiti dobre uslove za život i rad.

“Kako se razvija automobilska industrija, tako i majstori moraju to da prate. Radnici se moraju obučavati za sve nove tehnologije koje se uvode, kako bi mogli pružiti što bolju uslugu. Najlakše je kukati i kriviti sistem ili državu. Trebamo svi raditi za bolje uslove i od ovog zanata može dobro da se živi”.

Kako izgleda atmosfera u jednoj radionici pogledajte u video prilogu:ž

Izvor/Foto:Mondo