Skenirajte QR kod i otkrijte kakav je život vodio pokojnik

01.11.2023. - Aktuelno

Gubitak dragih osoba, ali i činjenica da neke članove porodice mnogi nisu ni imali prilike upoznati osim kroz porodične priče i stare fotografije, podstakao je ideju o digitalnom memorijalu, odnosno virtuelnom prostoru u kojem je moguće sačuvati uspomene na preminulu osobu, te potom pristupiti tim uspomenama u bilo kojem trenutku.

86.jpeg

Ideja je zapravo veoma jednostavna. Umjesto da na spomeniku preminuloj osobi stoji samo njeno ime i prezime, te datum rođenja i smrti, pomoću QR koda moguće je stvoriti QR memorijal – sjećanje na nečiji život opisan kroz biografiju, fotografije, video ili audio zapise te osobe kako bi uspomena na nju ostala živa i nakon što nje nema.

Uz to što takav način očuvanja uspomene pomaže onima koji su osobu poznavali da se lakše prisjete dobrih vremena i očuvaju uspomenu živom, može biti od izuzetne važnosti i za djecu ili generacije koje su se rodile nakon što je osoba preminula. Jer kako bolje upoznati člana porodice kojeg više nema nego kroz video u kojem on sam priča ili porodične fotografije.

Sav materijal koji porodica želi digitalizovati i sačuvatiu oblak povezuje se sa QR kodom, koji je ugraviran u pločicu od eloksiranog aluminijuma. Sama pločica sa zadnje strane ima ljepljivu traku koja se, nakon skidanja zaštitne folije, pritiskom lako aplicira na nadgrobni spomenik i otporna je na vanjske uslove.

Priča o životu

Dovoljno je skenirati QR kod na mobilnom uređaju i u nekoliko trenutaka imate na dlanu sve uspomene koje je porodica odlučila podijeliti.

To mogu biti smrtovnica, biografija osobe, porodično stablo, fotografije, video i audio zapisi, komentari članova porodice ili molitve. Sav se sadržaj digitalizuje i stvara se personalizovana stranica na kojoj je, na jednom mjestu, moguće pregledavati sve uspomene koje su digitalizovane.

QR memorijal ima mogućnost ispričati detaljno priču nečijeg života na više načina, prenosi Avaz.

Zašto ne iskoristiti modernu tehnologiju i omogućiti i budućim generacijama da upoznaju bake, djedove ili druge članove porodice i prijatelje, koji su otišli prerano.

Izvor: Bl portal