A, kakva je dugoročna prognoza?

19.03.2024. - Aktuelno

Kalendarsko proljeće počeće sutra u 4.06 časova i trajaće do 20. juna, rekla je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske Milica Đorđević.

Đorđevićeva je podsjetila da proljeće astronomski započinje na proljećnu ravnodnevnicu, kada dan i noć traju po 12 časova.

“Ove i narednih nekoliko godina početak proljeća će padati 20. marta rano ujutro. Prvi dan proljeća će ujutro biti hladan uz slab mraz, dok će tokom dana biti sunčano uz malu, prolaznu oblačnost. Uveče i u noći očekuje se naoblačenje sa sjeverozapada”, navela je Đorđevićeva.

Ona je dodala će narednih dana i za vikend biti promjenljivo vrijeme, sa prolaznom kišom u četvrtak, 21. marta, kada će biti malo svježije, nakon čega dolazi toplije vrijeme.

“Očekuje nas promjenljivo vrijeme, malo sunca, malo oblaka, malo kiše, bez nekog značajnijeg zahlađenja”, istakla je Đorđevićeva.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda naveli su da se tokom noći i sutra ujutro očekuje pojava mraza, sa temperaturom od minus tri do dva, na jugu do pet stepeni, a u višim predjelima od minus šest stepeni Celzijusovih.

U Krajini, Banjaluci i na istoku Srpske temperatura će biti od minus tri do nula, a u Semberiji i Posavini od minus jedan do dva stepena.

Iz Hidrometeorološkog zavoda upozorili su da mraz koji se očekuje u noćnim i jutarnjim časovima može izazvati oštećenja na voćarskim kulturama.

“Oštećenja na voću zavisiće od jačine, intenziteta i trajanja mraza kao i nagiba terena. Voćarima se preporučuje da tokom noći i u ranim jutarnjim časovima, koliko je moguće, zaštite svoje zasade voća zadimljavanjem, orošavanjem ili biološkim preparatima, poput prirodnog antifriza za biljke”, rekli su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srpske.

Izvor: Bl portal