Sve o virusima koji vladaju ljeti (Foto/Video)

21.06.2024. - Aktuelno

Ljetni period donosi sezonske viruse i podložnost bakterijskim infekcijama koje su karakteristične za vruće dane. Šta su Rota i Adera virus, kako prepoznati simptome, zbog čega se sve više djece žali na ove viruse, otkrio nam je Slaviša Račić, pedijatar u Bolnici Gradiška.

“U suštini te virusne bolesti javljaju se kod osoba svih uzrasta, no najčešće pogađa djecu. Može uzrokovati povraćanje, proljev i visokom tjelesnom temperaturom, a posljedično i dehidraciju zbog čega je posebno važno paziti na unos tekućine za vrijeme infekcije”, navodi Račić.

On dodaje da je terapija simptomatska, što znači da ako imate visoku temperature potrebno je uzimati odgovarajuće doze antipiretika, djecu treba rehidrirati i uvesti probiotik.

“Ako ode u neželjeni, odnosno ozbiljniji pravac, s rizikom da će doći do dehidracije mora se posjetiti ljekar kako bih se procijenilo da li je potrebna neka druga terapija, pa čak i bolničko liječenje”, upozorio je Račić.

Račić je takođe istakao da je u proteklom period u većem procentu bila zastupljena virusna bolest ruku, stopala i usta, koji se manifestuje osipom.

“Ispoljava se pojavom ranica u ustima i osipom po dlanovima i tabanima”, ističe Račić.

Izvor: mojagradiska.com