Pozivaju penzionere, studente…

06.07.2022. - Aktuelno

Već nekoliko mjeseci traje borba za povećanje plata radnicima predstavnika Saveza samostalnih sindikata BiH. Zbog sve veće inflacije, za radnike traže povećanje minimalne plate. Ukoliko takva odluka ne bude donesena, krajem jula bit će organizirani protesti.

O tome kako će sindikati i radnici znati tačan datum održavanja najavljenih protesta jer su se u javnosti pojavile različite informacije, pitali smo predstavnika Saveza samostalnih sindikata Selvedina Šatorovića.”Vrlo jednostavno je kazati. Savez samostalnih sindikata BiH je jedan i ima jedno rukovodstvo, i to je rukovodstvo koje se zalaže za minimalnu platu od 1.000 KM i mi ovih dana dobijamo akte podrške i zahtjeve sindikalnih podružnica prije svega iz realnog sektora i sektora metala, kože, tekstila, obuće, građevine, da se organiziraju protesti kojima bi se konačno natjerali parlamentarci da se donese zakon o minimalnoj plati od 1.000 KM jer imamo enormno poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Imamo strahovit, galopirajući rast cijena i vjerovatno će u naredna dva ili tri mjeseca sindikalna korpa dostići nivo od 3.000 KM što sa sadašnjim primanjima nešto što je nezadovoljavajuće”, objasnio je Šatorović za Klix.ba.

Smatra da je jedna grupa sindikata pod kontrolom Vlade FBiH.

“Ja ne znam šta je cilj, ali ću vam reći da su te kolege prije nekoliko mjeseci prihvatili da plata bude 543 KM, te da raspravljaju o Zakonu o minimalnim primanjima u iznosu od 700 KM gdje bi se još dodatna ukupna primanja radnika smanjila a ne povećala u ovom periodu. Dogovorili su nam sa Fadilom Novalićem Zakon o radu koji podrazumijeva da radnik radi 72 sata sedmično za platu nižu od najniže. Prema tome, meni je žao što imamo takvu situaciju, i te sindikate koji su pod kontrolom Vlade FBiH pozivamo da nam se pridruže i da ispune svoju statutarnu obavezu uplate članarine čime ćemo isplatiti plate radnicima u Savezu i oni doći na Kongres u oktobru i onda mogu izabrati predsjednika koga oni smatraju da trebaju izabrati”, kazao je Šatorović.

Očekuje da će biti usvojen Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM čime će mandat tog rukovodstva biti ispunjen.

Protesti sindikata će najvjerojatnije biti održani krajem jula, a sve aktivnosti će biti objavljene na službenoj stranici Saveza.

“Mi imamo konsultacije, i na te proteste imajući u vidu aktivnosti putem društvenih mreža, želimo pozvati i sve druge zainteresirane strukture da nam se pridruže, penzionere, studente, nezaposlene i da na taj način koordiniramo proteste. Svjedoci ste da se u posljednje vrijeme mnogo priča o potrebi organiziranja protesta i da ih niko ne želi organizirati, evo, organizirat će ih Savez samostalnih sindikata BiH”, istakao je Šatorović.

Pozvao je da se građani pridruže protestima kako se ne bi dogodio “fijasko poput onoga od prije nekoliko dana” kada je zbog povećanja plata izabranim i imenovanim zvaničnicima u BiH se ispred zgrade Parlamenta BiH okupilo samo desetak osoba.

“Oni su sebi povećali iznos primanja na iznos koliko iznosi minimalna plata u BiH. Ono što je nama važno je da nama zahtjevi dolaze sa terena, iz sindikalnih podružnica, realnog sektora jer je tamo stanje najgore i najteže i ne očekujemo da na tim protestima budu zaposleni u administraciji niti pomoćnici ministara niti oni koji imaju visoke plate. ovo su protesti za puko preživljavanje. “, kazao je Šatorović.

Prošle sedmice na pres konferenciji Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH ponovno su istaknuti zahtjevi radnika da Vlada FBiH odmah pristupi izmjenama Uredbe o najnižoj plati na način da se ona poveća, a budući da su najavljeni i protesti za septembar, za komentar smo pitali predsjednika Saveza Mevludina Bektića.

“Mi smo na zadnjoj sjednici sindikalnog odbora donijeli odluku da ukoliko se Vlada FBiH ne odazove na naš zahtjev da se podigne iznos najveće plate u Federaciji na način na koji smo predložili Vladi, ako Vlada ne bude imala sluha da otvori socijalni dijalog i zakaže sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća u vezi izmjene visine najniže plaće, mi smo spremni organizirati proteste. Ovo što gospodin Šatorović najavljuje, zaista nisam upućen”, kazao je Bektić za naš portal.

Smatra da je najava Šatorovića opravdana jer je svaki vid pritiska na vlast u ovome trenutku dobro došao.

“Šatorović može neovisno da radi kao i svaki drugi sindikat, mi radimo ovu stvar i dali smo Vladi FBiH uslov da se očituje, ukoliko to ne bude slučaj do 12. jula ,mi imamo zakazanu sjednicu Upravnog odbora i donijet ćemo odluku o datumu i mjestu održavanja protesta”, kazao je Bektić.

 

izvor:klix/FOTO: StartBih