Upozorenje na izuzetno visoke temperature u narednim danima

09.07.2024. - Aktuelno

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na visoke temperature, koje se očekuju narednih 10 dana, posebno od srijede 10. jula 2024.

Maksimalne temperature u narednom periodu:

NEDJELJA-UTORAK 07-09. jul – od 31°C do 37°C, u višim predjelima od 26°C;

SRIJEDA-SUBOTA 10-13. jul – od 34°C do 40°C, u višim predjelima od 29°C;

NEDJELJA-UTORAK 14-16. jul – od 31°C do 37°C, u višim predjelima od 26°C.

U cijelom periodu biće pretežno suvo i sunčano, a kratkotrajna i vrlo slaba kiša i pljuskovi sa grmljavinom su mogući samo ponegdje, uglavnom u brdsko-planinskim predjelima na jugoistoku i jugozapadu.

Doći će i do porasta minimalne temperature pa se od srijede 10. jula u mnogim predjelima očekuju tropske noći (minimalna temperatura će ostati iznad 20°C tokom cijele noći).

Upozorenja možete pratiti i pomoću METEOALARMA: https://www.meteoalarm.org/en/live/region/BA

Po trenutnim prognozama blagi pad temperature se očekuje tek oko 17. jula, naveli su iz Republičkog hidrometeorološkoga zavoda Republike Srpske.

Usljed najavljenih visokih temperatura, iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice pozivaju građane na dodatni oprez, poštovanje preporuka i suzdržavanje od paljenja vatre na otvorenom prostoru. Poslodavci su pozvani da zaštite radnike koji rade na otvorenom.

Takođe, upućen je i apel svim potrošačima da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu za piće troše za osnovne potrebe.

Banjaluka.com