Nova prilika za bolju saradnju privrednika Srpske i Mađarske (Foto)

05.04.2024. - Aktuelno

U zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci održan je Poslovni forum koji je okupio više od 20 eminentnih mađarskih kompanija i više od 70 privrednih subjekata iz Republike Srpske.

Otvaranju foruma, koji će biti prilika za dogovor o novim zajedničkim projekatima, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban.

Na forum su došli privredni subjekti iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, finansija, građevinarstva, metalskog sektora, te vodosnabdijevanja i energetike.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je Srpska stabilna, nudi mogućnosti za razvoj i pokazuje upornost da izgradi svoj život na tradicionalnim principima.

“Želimo da razvijamo naše društvo na bazi svojih nacionalnih interesa. Saradnja sa Mađarskom nije usmjerena protiv bilo koga”, rekao je Dodik na otvaranju Poslovnog foruma u Banjaluci.

On je istakao da Republika Srpska pruža niz mogućnosti, među kojima je jeftina električna energija.

“Nijedan privrednik iz Mađarske nama nije konkurencija, nego dobar partner za osmišljavanje svih poslova”, dodao je Dodik.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da podstiče mađarske preduzetnike da nađu odgovarajuće partnere u Republici Srpskoj sa kojima bi mogli uspješno da rade, jer vjeruju da ovdje postoji ekonomska perspektiva.

“Iz sfere preduzetnika BiH je najkomplikovanija država na svijetu. To je tačno za Sarajevo, ali ne i za Banjaluku gdje je sve transparentno i znaju se procedure”, rekao je Orban na Poslovnom forumu u Banjaluci.

On je dodao da su zainteresovani za osnivanje mješovitih firmi posredstvom kojih bi mogli zajedno da rade i na pošten način podijele profit.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da saradnja sa Mađarskom predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva Srpske i poručio da se mora povećati spoljnotrgovinska razmjena.

“Srpska posjeduje velike energetske kapacitete, ali isto tako želi da zadrži visok nivo ekološke ravnoteže. Zbog toga ulažemo značajna sredstva i napore u izgradnji obnovljivih izvora energije u kojima učestvuju i naši partneri iz Mađarske”, istakao je Višković u obraćanju na Poslovnom forumu u Banjaluci, koji je okupio više od 100 kompanija, od kojih je više od 20 iz Mađarske.

Višković je istakao da je najvidljivija saradnja u oblasti poljoprivrede, jer je zajednički projekat podrške poljoprivrednim proizvođačima izazvao veliku zainteresovanost i proizveo pozitivne efekte.

Jenei: Mađarske firme zainteresovane za ulaganja u Srpsku

Direktor mađarske Agencije za promociju izvoza Gabor Jenei izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja Poslovnog foruma Republika Srpska-Mađarska, navodeći da sve više ozbiljnih mađarskih firmi namjerava da ulaže u Srpsku i sarađuje sa njenim privrednicima.

Jenei je rekao novinarima u Banjaluci da su na današnjem forumu bili prisutni predstavnici 24 mađarske firme, prvenstveno iz obasti energetike, vodopriprede i poljoprivrede.

On je pojasnio da su ove firme apsolutno kapacitirane, potentne i sposobne da izvoze vlastitu tehnologiju i plasiraju svoj kapital.

“Dakle, u tom smislu mađarske firme su zainteresovane za ulaganje i poslovanje sa Srpskom, kao i za saradnju s njenim privrednicima”, rekao je Jenei i izrazio nadu da će nakon ovog foruma i potpisanih sporazuma između dvije zemlje još više mađarskih firmi biti privučeno da ulaže na ovim prostorima.

Predstavnik kompanije MVM Čaba Kiš rekao je da to najveća mađarska firma u oblasti energetike koja je u potpunosti u vlasništvu mađarske države i prisutna je u 20 zemalja Evrope, te da su sa zadovoljstvom došli u Srpsku da procijene mogućnosti za ulaganja na planu energetike.

“Razmišljamo o ulaganjima na planu obnovljive energije i njenog korišćenja. Interesuju nas ulaganja i u ostale vidove energije”, rekao je Kiš na Poslovnom forumu Republika Srpska-Mađarska.

Imre Kiš, koji je predstavnik firme KITE, koja se bavi poslovima i ulaganjima u oblasti poljoprivrede, rekao je da je ovo preduzeće u vlasništvu Mađarske i ima veliku tradiciju.

On je rekao da ova firma duže vrijeme uspješno djeluje u BiH s ciljem uvođenja modernih tehnologija u oblasti poljoprivrede, čime se doprinosi ovdašnjem društvenom, poljoprivrednom i drugom razvoju.

Potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske i vlasnik kompanije “Petroprojekt” Janko Petrović poručio je da je Poslovni forum Srpske i Mađarske u Banjaluci izuzetno značajan jer predstavlja priliku za upoznavanje velikog broja novih klijenata iz Mađarske.

“Moja firma izvozi u više od 25 zemalja među kojima je i Mađarska. Radimo sa nekoliko mađarskih firmi, izvozimo komponente za njihov namještaj”, rekao je Petrović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je Forum značajan jer predstavlja i priliku za razmjenu ideja.

Izvor: Agencije / Foto: BORISLAV ZDRINJA