El Ninjo će praviti haos u cijeloj Evropi

05.11.2023. - Aktuelno

El Ninjo će biti glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi.

108.jpeg

Hladniji trend i dalje je prisutan za središnji i istočni dio SAD-a, dok su Kanada i Evropa uglavnom topliji od normale. El Ninjo će biti glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi. El Ninjo se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem prevladavaju vjetrovi s istočnom komponentom.

Severe Weather za dugoročnu prognozu za zimu koristi tri modela ECMWF iz Evrope, CanSIPS iz Kanade i NMME. Ovdje je riječ o prosječnoj slici za tri meteorološka zimska mjeseca (decembar – januar– februar). Čak i ako su sasvim tačni, to ne znači da bi takvi vremenski uslovi trebalo da traju tri mjeseca zaredom.

U Evropi će, kako prognoziraju, snijega biti ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.

To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. Iznad Sjeverne Amerike vidi se vrlo zanimljiva prognoza snježnih padavina, a ECMWF predviđa više snježnih padavina nego inače u većem dijelu, dodaju u analizi.

Što se tiče temperatura, toplotne anomalije koncentrisane su na velikom dijelu Evrope. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad sjevernih dijelova srednje Evrope. Očekuje se da će Evropa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature biće izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Kanadski model pokazuje više padavina u većem dijelu srednje i južne Evrope. Za sjevernu Evropu prognozira se manje padavina. Što se tiče padavina, u većem dijelu Evrope očekuju se normalne do pojačane padavine. Prognoza snježnih padavina pokazuje manje snijega u Evropi, osim u višim predijelima.

Čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti, napominju, piše Večernji.hr.

Izvor: Mondo