Evo na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine ove namirnice

04.11.2023. - Aktuelno

Nutricionistkinja Ivana Mišić ističe da pri kupovini tunjevina u konzervi, treba voditi računa o sadržaju soli.

103.jpeg

Mnogi ljudi su ljubitelji tunjevine, bilo da je koriste kao dodatak salatama ili glavnim jelima, ali se često može čuti da su takođe i u nedoumici da li je ova namirnica zapravo zdrava.

Detaljnije o tome ona je objasnila:

“Tunjevina je jedna od onih namirnica koju mnogi od nas imaju u frižideru, ali je jedemo samo kada ne znamo šta bismo drugo mogli”, rekla je.

Koliko često je trebali jesti, i da li je zaista nutritivno dobra? Koja tunjevina je najbolja?

Nutritivna vrijednost tunjevine

“Tunjevina je bogata proteinima visokog kvaliteta, što je čini odličnim izborom za podršku mišićima i oporavak. Takođe je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje su korisne za zdravlje srca i mozga”, ističe nutricionistkinja i otkriva kako je možete uključiti u ishranu:

“Tunjevina iz konzerve je praktična opcija, ali obratite pažnju na unos soli. Postoje i konzerve sa smanjenim sadržajem soli”, rekla je ona.

Koristite je za pripremu salata, sendviča ili tjestenina za dodatni izvor proteina i ukusa.

Odaberite tunjevinu u vodi umjesto ulja kako biste smanjili unos dodatih masti ukoliko tako nalaže vaš plan ishrane/dijeta – navodi nutricionistkinja i otkriva koliko često treba jesti tunjevinu:

“Kao i kod većine namirnica, ključ je u umjerenosti. Tunjevinu možete uvrstiti u svoju ishranu 2-3 puta nejdeljno kao dio raznovrsnog obroka. Tunjevina je hranljiva i praktična opcija, posebno za one sa dinamičnim životnim stilom. Kada se uključi u balansiranu ishranu, može biti korisna za vaše zdravlje”, savjetovala je.

Dodatni savjet: Birajte prije tunjevinu u sopstvenom soku, nego u ulju piše Informer.

Izvor: Srpska info