Da li će rekonstrukcija ubistva Slaviše Krunića dovesti do novih hapšenja i nalogodavca

30.01.2024. - Aktuelno

Vrhovni sud Republike Srpske ne samo da je ukinuo prvostepenu presudu optuženima za teško ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića, već je opalio svojevrsnu ćušku kolegama iz okružnog suda i detaljno im objasnio na šta će u ponovljenom suđenju obratiti posebnu pažnju.

Responsive image

Pored već naređene 3 D rekonstrukcije ubistva, a koja je trebala biti obavljena i tokom prvostepenog suđenja, te dovođenja u sumnju izjavu krunskog svjedoka Tužilaštva i jedinog preživjelog iz džipa “tojota land kruzer u kojem se nalazio ubijeni banjalučki biznismen i neprirodnog položaja tijela ubijenog Željka Kovačevića koje je pronađeno na mjestu sačekuše, Vrhovni sud RS je istakao i ozbiljne propust učinjene tokom istrage.

FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA
FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA

Tako se podsjeća da su automatske puške pronađene u širem rejonu mjesta napada i to treći dan od ubistva Krunića i Pavlovića, te da prvostepena presuda nije dala objašnjenje zašto je u automatskoj pušci na kojoj su pronađeni DNK tragovi optuženog Đukanovića, zatečen vježbovni metak, čije je zrno, kako je to konstatovano prilikom vještačenja, naknadno sabijeno u čauru.

Vrhovni sud RS konstatuje da su prema nalazu i mišljenju MUP-a Srpske obje puške koje su dostavljene na vještačenje bile u položaju R- rafalna paljba, dok vještač balističke struke konstatuje da iz fotodokumentacije proizilazi da je jedna puška bila na regulatoru zakočeno.

Vrhovni sud RS

2Isto tako je taj vještak naveo da su učinjeni i brojni propusti i pogreške prilikom identifikacije automatskih pušaka iz kojih su ispaljena pojedina zrna i fragmenti zrna, pa da ni metoda dokazivanja tragova pucanja, prema urađenom vještačenju, sa stajališta struke i propisane standardne operativne procedure za dokazivanje tragova pucanja u Evropskoj uniji, koja je korišćena u konkretnom krivičnom predmetu tzv. „Gonzalesov test“ nema dokaznu vrijednost, jer ukoliko su korišćenim testom dokazane čestice sa karakterističnim plavim obojenjem, to nikako i nije dokaz da se radi o česticama baruta, već da to u najboljem slučaju može biti samo indicija da se radi o tim česticama”, zaključuje Vrhovni sud RS.

Gotovo nestvarno djeluje da je tek Vrhovni sud RS i to analizirajući žalbu odbrane prvooptuženog Benedija Đukanovića potvrdio da prvostepeni sud nije pravilno cijenio sa kojih pozicija je uopšte pucano na džip u kojem se nalazio Krunić u trenutku mučkog napada.

Tako su vještaci odbrane tvrdili da je na džip pucano sa desne, prednje i lijeve strane, vodeći se logikom, jer su na tim mjestima, oko džipa, pronađene čaure.

Sa druge strane, prvostepeni sud je odbacio tvrdnje da je pucano sa lijeve strane, objasnivši da su čaure na lijevu stranu dospjele na drugi način i to nakon prolaska više automobila nakon napada.

“Odbrana optuženog Benedija Đukanovića je opravdano prigovorila da čaure nisu papir da bi mogle preletjeti sa jedne strane na drugu” , zaključuje u obrazloženju Vrhovni sud RS.

 jake mjere obezbjeđenja ispred Vrhovnog suda BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na ovo sve nadovezuje se i utvrđivanje sa koje udaljenosti je ispaljen kobni hitac u Krunića, odnosno da li je ubica bio u vozilu i upucao Krunića u glavu iz neposredne blizine ili je to učinjeno sa veće udaljenosti, izvan vozila.

Prvostepeni sud tako nije prihvatio nalaz vještaka odbrane koji su tvrdili da je hitac ispaljen u Krunića iz neposredne blizine, te da je cijev u trenutku ispaljenja bila postavljena vertikalno, a da je ulazna rana kobnog hica koji je Krunića pogodio u glavu bila sa lijeve strane glave, kako je to tvrdila odbrana.

Vrhovni sud RS ponovo konstatuje da je opravdan prigovor odbrane prvooptuženog Benedija Đukanovića koja je istakla da je apsolutno nemoguće da ako se hici ispaljuju sa prednje i desne strane, a kako je to prihvatio prvostepeni sud, ulazna rana bude sa lijeve strane, jer bi u tom slučaju hitac imao nemoguću putanju, jer bi napravio polukrug.

Krunski svjedok

Iskaz Gorana Ilića koji je u trenutku napada bio za volanom “Land kruzera”, doveden je u ozbiljnu sumnju.

Vrhovni sud RS tako ocjenjuje da se odbrana Đukanovića, opravdano poziva na nalaz vještaka balističke struke Vojina Maštruka koji je čudnim ocijenio iskaz Ilića da je nakon ispaljivanja 14 hitaca na napadače, ostavio pištolj na putu i odvezao džip, iako su napadači i dalje pucali na vozilo, a pištolj je bio njegova jedina odbrana.

“Takvo ponašanje oštećenog Gorana Ilića pomenuti vještak smatra da je potpunoneracionalno i nije karakteristično za nekoga ko je prošao obuku zaštitara, već jekarakteristično za nekoga ko je potpuno siguran da neće biti daljnjih pucanja premanjemu, a dodajući (kako je to i konstatovao vještak dr Vedo Tuco), da i nije bila smetnja da taj oštećeni, sa povredama koje je zadobio, odveze vozilo do porodične kuće oštećenog Krunića”, navodi se u rješenju drugostepenog suda.

Vrhovni sud RS obzirom na sve navedene konstatacije, konstatuje da je u znatnoj mjeridoveden u sumnju iskaz oštećenog Gorana Ilića, a kojem je prvostepeni sud u pobijanoj presudi pokloniobezrezervnu vjeru.

Podsjetimo, Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom je Benedi Đukanović osuđen na 40 godina zatvora, Rodoljub Gajić na 20 godina zatvora, a optuženi Emilio Baldo oslobođen zbog teškog ubistva Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića 22. aprila 2019. godine u Glamočanima kod Laktaša.

Izvor: Srpska info