Na tri osnovane firme u RS ugasi se jedna

08.07.2022. - Aktuelno

U Republici Srpskoj su u prvih pola godine osnovana 493 nova poslovna subjekta, dok je u istom periodu ugašeno 156 firmi.

Prema podacima Agencije za posredničke, finansijske i informatičke usluge (APIF) Republike Srpske, najviše povjerenja, što je zanimljivo, fizička i pravna lica koja su se upustila u pokretanje biznisa imala su za poslove proizvodnje električne energije, a 27 privrednih subjekata registrovalo se u ovoj oblasti.

Po 26 poslovnih subjekata osnovano je u poslovima izgradnje stambenih i nestambenih objekata, kao i u poslovima savjetovanja i upravljanja. Velika zainteresovanost pokazana je i u sektoru računarskog programiranja, ali i u drumskom prevozu robe, navodi se u podacima koje je APIF dostavio “Nezavisnim novinama”.

Stručnjaci kažu da su ovi podaci zadovoljavajući.

“Sve dok se više firmi otvara nego zatvara to djeluje obećavajuće, ali, naravno, moramo vidjeti da li će tako biti tokom čitave godine ili je samo tako sticajem okolnosti, jer posmatrati samo jedan period, bez nekih dugoročnih, ne mora da bude reprezentativno”, kaže za “Nezavisne novine” Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Odnos tri naprema jedan kada su u pitanju otvorene i zatvorene firme nije tragičan, poručuje Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

“Uvijek se osniva više preduzeća tamo gdje se u jednom trenutku otvori mogućnost dobrih poslovnih prilika”, navodi Ćorić.

A ta prilika, sudeći po podacima APIF-a, jeste proizvodnja električne energije, i to, prema mišljenju naših sagovornika, nikako ne može biti slučajno. “Nije čudo što se sve veći broj ljudi odlučuje da osniva preduzeće iz ove oblasti, posebno na polju obnovljivih izvora energije, nadajući se da će to u nekom narednom periodu biti isplativo”, ističe Ćorić.

Struja je, posebno u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, svakako jedan od najbitnijih energenata, a “Nezavisne novine” su više puta do sada pisale o proizvodnji električne energije i koliko BiH ima potencijala na ovom polju. Zvanični podaci kažu da su u prvih pet mjeseci ove godine gotovo sva javna preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom električne energije premašila planove svog poslovanja. Čak je i “Elektroprivreda RS”, koja je do kraja maja proizvela nešto manje struje nego u istom periodu prošle godine, po osnovu prodaje prihodovala čak 230 miliona KM. Energetski sektor je ogromna i neiskorišćena šansa Republike Srpske, naglašava profesor Đogo, i dodaje da na tom polju Srpska i te kako može stvoriti konkurentsku prednost u odnosu na region.

“Republika Srpska i ovako ima suficit. Izvozimo električnu energiju u vrijednosti nekoliko stotina miliona KM. Ja tvrdim da bismo uz stavljanje u funkciju svih resursa, a imamo kapacitete i za vjetroelektrane, termoelektrane, hidroelektrane, solarne elektrane, mogli čak da računamo i neto milijardu KM, pa možda čak i više od toga od izvoza struje”, zaključio je Đogo.

Kada su u pitanju poslovni subjekti koji su ugašeni, najviše ih je bilo u oblasti računarskog programiranja i savjetovanja. Na listi su se našle i nespecijalizovane trgovine na veliko, ali i apoteke.

U FBiH, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u prvom polugodištu 2022. godine osnovana su 1.264 pravna lica, 732 jedinice u sastavu pravnih lica i 3.321 poslovni subjekt – fizičko lice. Zaključno sa 30. junom ove godine, u FBiH je ugašeno 300 pravnih lica, 362 jedinice u sastavu pravnih lica i 1.550 poslovnih subjekata – fizičkih lica.

 

izvor:nezavisne/ FOTO: manager