Djevojčica Sofija bezbjedno stigla svojoj kući u Srpskoj

01.02.2024. - Aktuelno

Djevojčica Sofija Prijović, koja boluje od maligne bolesti, a liječena je u Turskoj, bezbjedno je stigla kući u Čajniče zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske, saopšteno je iz Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Responsive image

Liječenje djevojčice u Turskoj finansirao je Fond solidarnosti.

Budući da zbog težine bolesti nije mogla da se vrati kući uobičajnim transportom koji podrazumijeva veći broj putnika u avionu, Fond se za pomoć obratio Kabinetu predsjednika Republike Srpske koji je odmah kontaktirao Vazduhoplovni servis Srpske.

“Predstavnici Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske, na čelu sa direktorom Sretenom Ilićem, brzo su reagovali i odmah su se organizovali kako bi djevojčica na što bezbjedniji način stigla kući”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su zahvalili Kabinetu predsjednika Republike Srpske i Vazduhoplovnom servisu za brzu i konkretnu pomoć.

“Ovo je još jedan primjer sistemske podrške koju Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu i sve porodice koje imaju ove zdravstvene probleme dobijaju od svih institucija Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju i da je Kabinet predsjednika Srpske obezbijedio svoje vozače kada za to dođe vrijeme za prevoz troje djece iz Republike Srpske koja se još nalaze na listi čekanja za transplantciju bubrega u Bjelorusiji.

Fond solidarnosti, koji je i osnovan na inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika, od početka rada ima podršku svih institucija, ali i kompletnog društva koje učestvuje u finansiranju liječenja djece u inostranstvu.

Njegovim osnivanjem Republika Srpska je sistemski riješila jedno od najvažnijih pitanja – finansiranje liječenja i dijagnostike djece u inostranstvu.

Fond solidarnosti počeo je sa radom 1. januara 2018. godine nakon donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, a do sada je finansirao liječenje i dijagnostiku za 691 dijete iz Republike Srpske za šta je izdvojeno oko 30 miliona KM.

Izvor: Bl portal