Neobičan patent brčanskog penzionera Vase Đokića (Foto, Video)

13.05.2024. - Aktuelno

Inovatori i pronalazači, kako je svijeta i vijeka, važili su za natprosječno inteligentne, visprene ljude, koji su posjedovali posebnu stvaralačku energiju i preduzimljivost.

 Jedan od takvih je i brčanski penzioner, ugostitelj po struci, Vaso Đokić, kome je inovatorstvo predstavljalo poseban životni izazov koji ga ne napušta ni u poznim godinama.

Ekološki prihvatljivo rješenje

Đokić je patentirao i konstruisao mašinu za kupljenje buba po listu krompira, patlidžana i drugog lisnatog povrća koja se može koristiti tokom proljeća, kada je buba zlatica i najaktivnija. Mašina je teška 3,5 kilograma i nosi se kao trimer.

Izum predstavlja ekološki prihvatljivo rješenje, tako što se aktiviranjem mašine za kupljenje buba zlatica, bukvalno, ovaj napasnik stresa u poseban spremnik i vrlo brzo uklanja sa krompirovog lista.

 “Kupibuba” je mašina za uklanjanje zlatice sa krompira kao i sa patlidžana smrdibube, slična je klasičnom trimeru i vrlo jednostavna za korištenje. Osnov je šipka dužine 85 centimetara, na nju se sve montira od ručke, preko mehanizma koji s donje strane pokreće dvije metlice od elastičnog poliestera i kad uključite pogon, metlice udaraju u list krompira i usmjeravaju  bube u desni spremnik”, pojašnjava nam innovator svoj izum koji je već u prodaji i košta 95 eura (185 KM). Kupibuba https://www.facebook.com/profile.php?id=61559033586552

 

Naravno, što se tiče bube zlatice, o njoj ne treba trošiti puno riječi. Ovaj napasnik u stanju je da u kratkom vremenskom periodu uništi, odnosno slisti velike zasade krompira, hraneći se krompirovim listom i velikom brzinom polažući jaja na donje površine krompirovog lista, stižući čak i do same krtole. Iskustvo je potvrdilo da je mehaničko uklanjanje bube zlatice do sada davalo ograničene rezultate, te da je tretiranje lista krompira hemijskim sredstvima neminovno dovodilo do prodiranja otopine i do korijena biljke.

Inovatorstvo kao životni izazov

Podsjetićemo ovom prilikom da je Đokić svojevremeno patentirao i posebno sito, u obliku lončeta, za prosijavanje brašna. Ravnomjernim povlačenjem ručke na situ moglo se u najkraćem vremenskom roku prosijati oko 800 grama brašna. Ova inovacija donijela mu je odličnu zaradu na tržištu bivše Jugoslavije.

Đokić je neumoran, stalno u pokretu. Kaže da stalno smišlja neke nove inovacije koje bi mogle biti od praktične koristi ljudima u svakodnevnom životu.

Bijeljina.com