Specijalizant iz UKC osvojio prvo mjesto

19.04.2024. - Aktuelno

Specijalizant Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC Republike Srpske dr Nenad Jaćimović osvojio je prvo mjesto na takmičenju na laparskopskom trenažeru koje je održano u okviru Drugog kongresa minimalno invazivne hirurgije abdomena NAISA 2024 koji se održava u Nišu od 17. do 19.04 2024 godine.

Kongresu prisustvuju prof. dr Zoran Aleksić, načelnik klinike, mr. sc. Velimir Škrbić, šef odjela za ezofagogastričnu i intestinalnu hirurgiju, ljekari dr Nenad Jaćimović, dr Srđan Krejić, dr Marko Lugonja, dr Lazar Škeljić i glavna sestra klinike master zdravstvene njege Zeljka Ćetković koja prisustvuje sestrinskoj sesiji koja je posvećena zdravstvenoj njezi bolesnika koji se operišu minimalno invazivnim pristupom.

Kongres je okupio preko 400 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske, FBiH, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Italije, Norveške, Engleske…

Prema riječima dr Zorana Aleksića načelnika klinike ovo je veličanstven skup sa eminentnim predavačima, izuzetno važnim temama kome prisustvuju i ljekari iz UKC Republike Srpske.

“Veliki broj izuzetno dobrih predavanja, nova saznanja, nova poznanstva, update novih smjernica u minimalno invazivnoj hirurgiji abdomena. Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju prati moderne trendove iz ove oblasti i aktivno ih primjenjuje na klinici”, kazao je on.

Udruženje endoskopskih hirurga Srbije je krovno Srpsko udruženje za ovu vrstu hirurgije i osnovano je 2016. godine. Članstvo u ovom udruženju ima mnoge benefite ne samo u prisustvu ovakvim kongresima već i u edukaciji.

Dvadeset i četiri ljekara UKC-a su od danas postali članovi Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, te je dogovoreno održavanje bazičnog kursa laparoskopije za Republiku Srpsku u Banjaluci u UKC RS. 

Danas je najavljeno da se ponovo pokreće “LAP-SERB”, napredni kurs iz laparoskopske kolorektalne hirurgije Srbije, i jedan od narednih naprednih kurseva održaće se u oktobru u Banjaluci, gde će doći svjetski ekspert Amjad Parvaiz, koji je organizator i promoter “LAP-SERB”-a.

Glavna sestra klinike prisutvuje sesiji o savremenom pristupu zdravstvenoj njezi bolesnika u oblasti minimalno invazivne hirurgije digestivnog sistema. 

“Nove smjernice iz sestrinske oblasti koje su prezentovane svakako će biti primijenjene u našoj klinici”, rekla je Željka Ćetković, glavna sestra Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju.

Banjaluka.com